"Aко кажа, че няма да се кандидатирам, разследването срещу мен приключва. Няма да го направя", заяви Доналд Тръмп от Флорида, предаде RaiNews.

ФБР претърсва дома на Тръмп във Флорида

Бившият президент заяви, че в САЩ "вече няма свобода на изразяване". След това направи нова атака срещу Байдън: "Превърнахме се в просешка страна". Той припомни как е искал да награди награди себе си с Медал на честта.

Доналд Тръмп все още не го е казал с ясни думи, но даде да се разбере, че ще се кандидатира на президентските избори през 2024 година. В речта си във Флорида, Тръмп използва една фраза, за да се доближи до изявлението, което милиони американски избиратели чакат от месеци.

"Те не искат да се кандидатирам, защото не искат да ви представлявам. Аз съм най-преследваният човек в историята. Ако обявя, че няма да се кандидатирам, разследванията ще приключат веднага. И вместо това знаете ли какво? Няма начин да го направя", категоричен е Тръмп.

Още в Аризона в петък Тръмп се приближи до "точката" на кандидатурата.

"Всеки ден изглежда добър, а сега започва обратното броене", каза Тръмп от Флорида.

Американските медии очакваха, че във Флорида ще бъде направено ясно и категорично изявление. Но Тръмп всъщност говори като кандидат, дори пред вътрешната фракция, първите признаци за което се появиха, когато лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл обяви през седмицата, че ще има "тълпа от кандидати". Сякаш предупреждава Тръмп, че ще трябва да спечели номинацията.

Един от претендентите може да бъде домакинът, губернаторът Рон ДеСантис, който вече получи официалната подкрепа на бившия приятел на Тръмп, основателя на ''Тесла'' и най-богат човек в света Илон Мъск.

Но бившият президент остава най-популярен сред консерваторите, макар че медийният процес, който се проведе досега, с изслушванията в Конгреса по повод нападението на Капитолийския хълм, започнаха да сеят съмнения.

Консервативният вестник "Ню Йорк Поуст" нарече Тръмп "недостоен да ръководи страната отново", обвинявайки го, че е бездействал повече от три часа на 6 януари 2021 г., когато негови поддръжници обсадиха сградите на Конгреса.

Обвиниха Тръмп за нападението в Капитолия

Но Тръмп, който говореше пред младите хора във Флорида, изглеждаше като човек, решен да върви по свой път, заобикаляйки стратегиите за сдобряване, готов да се обърне директно към американците, все по-близо до финалната линия на обявяването. "Ние направихме Америка велика", каза Тръмп.

"Но вече не е. Няма да позволим страната ни да се превърне във Венецуела, в Съветския съюз, тази страна не им принадлежи, тя принадлежи на вас, това е вашият дом", обясни Тръмп.

В сравнение с последните си публични изяви Тръмп изглеждаше по-енергичен, по-оригинален, дори когато разказваше за поредица от противоречиви епизоди, като например когато разкри, че "сам ще се награди с Медала на честта" - най-високото отличие на Конгреса за военнослужещите и ветераните за тяхната служба. "Но не ми позволиха да го направя", обясни той. "Казаха ми, че е неподходящо", допълни той.

Тръмп отново нападна Джо Байдън, като заяви, че с него "страната е сведена до просешка тояга" и че изтеглянето от Афганистан преди една година "е било най-унизителният момент в американската история".

Тръмп за изменението на климата: Ще имаме малко повече имоти с изглед към океана

Тръмп нарече изменението на климата "измама, която трябва да бъде победена". Обяви, че е "завършил първоначалния план" за изграждане на стена по границата с Мексико, осъди "края на свободата на словото" и обвини демократите, че мислят за полицаи.

Байдън разреши завършването на част от стената на Тръмп по границата с Мексико

Преди митинга щабът му разпространи някои предварителни материали за речта, включително призив към Конгреса да даде на президента повече правомощия, за да може той да уволнява корумпирани бюрократи и всички федерални служители, които не са съгласни с администрацията или "са некомпетентни".

Тръмп, който е убеден, че ще бъде преизбран, ще иска да бъде човекът, който може да каже "уволнен си" на всички в администрацията, които не го следват.

Заповедта има име "Списък F" и според много наблюдатели ще се превърне в една от ключовите точки на президентската му кампания.

На финала прикани публиката да се подиграе на транссексуалните, а останалото беше в духа на класическите митинги, с лозунги за Америка, която с него "ще бъде отново велика", "по-силна", "по-безопасна".

Посланието беше посрещнато с овации от младежите. След това дойде време за фънки мелодията, с която се закриват всички митинги на магната - "Hold On I'm Coming".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм