Северна Корея заяви, че всички, които са се разболели откакто страната потвърди първите си инфекции с Covid-19, са се възстановили.

В петък държавните медии съобщиха за нулеви случаи на треска за седми пореден ден. Северна Корея говори за пациенти с „треска“, а не с „Covid“ поради липса на оборудване за тестване.

Северна Корея: САЩ подкопават режима за неразпространение на ядрени оръжия

Страната обяви първото си огнище на Covid през май и оттогава съобщава за инфекции с треска и смъртни случаи, но има широко разпространено съмнение относно данните, особено броя на смъртните случаи.

„През последната седмица не са докладвани нови случаи на треска и всички, които са на лечение, са се възстановили в цялата страна“, съобщи Корейската централна новинарска агенция (KCNA) в петък.

Ким Чен Ун: Северна Корея е готова за военна конфронтация със САЩ

Северна Корея е навлязла във фаза на „стабилност“, добави той, но страната ще „удвои усилията си за поддържане на съвършенство в изпълнението на държавните антиепидемични политики“.

Пхенян не е потвърдил колко души са дали положителен тест за Covid, но държавните медии съобщиха, че около 4,77 милиона пациенти с треска са се възстановили напълно и 74 са починали от края на април, което е процент на смъртност от 0,002% - най-ниският в света.

За много експерти е трудно да повярват на тази статистика.

Северна Корея има една от най-лошите здравни системи в света и няма лекарства или ваксини за лечение на Covid-19, казват експерти.

Икономиката на Северна Корея се е свила през 2021 г. за втора поредна година

За разлика от това, Южна Корея - която има напреднала система на здравеопазване и високо ваксинирано население - има докладван коефициент на смъртност от Covid от 0,12%, според официални данни.

Шин Йонг-Джон, професор в медицинското училище на университета Ханянг в Сеул, каза пред Ройтерс, че обявените смъртни случаи от Северна Корея са почти невъзможни и че броят на жертвите може да достигне до 50 000.

Северна Корея призна самопровъзгласилата се Донецката народна република

Министърът на обединението на Южна Корея Куон Йънг-се, отговарящ за междукорейските въпроси, тази седмица каза, че има „проблеми с достоверността“ на данните, но Covid изглежда „донякъде под контрол“ в Севера.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм