Постоянната мисия на Северна Корея в ООН публикува изявление в отговор на осъждането от страна на САЩ на севернокорейската ядрена програма по време на сесия на ООН, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на севернокорейската държавна медия.

САЩ обвиняват Русия в намеса в американската политика

Изявлението критикува Вашингтон за "конфронтационната шумотевица, която вдига против КНДР" по време на Десетата конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, провеждаща се в централата на ООН в Ню Йорк.

Икономиката на САЩ се сви с 0,9 на сто през второто тримесечие, пораждайки опасения, че страната върви към рецесия

"Днес онези, които подкопават основите на режима за неразпространение, са точно Съединените щати", пише в изявлението, публикувано в официалната севернокорейска осведомителна агенция КЦТА. В него се допълва, че САЩ обвиняват някого в ядрени заплахи, при положение че е факт, че те самите играят важна роля в разпространението на ядрени оръжия. "Ние никога няма да толерираме какъвто и да било опит на САЩ и техните подчинени сили безпочвено да обвиняват нашата страна и да посягат на суверенните ни права и национални интереси", пише още севернокорейското изявление.

Ким Чен Ун: Северна Корея е готова за военна конфронтация със САЩ

В свое обръщение към конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Пхенян продължава да разширява своята "незаконна ядрена програма" и "продължава да отправя провокации срещу региона", припомня Йонхап.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм