Според правителствената информационна агенция на Северна Корея в петък е извършено "изпитателно изстрелване на нов вид" междуконтинентална балистична ракета.

По-рано в петък Япония предупреди, че ракетата има потенциален обсег да достигне континенталната част на САЩ.

Северна Корея с нова доза провокации

Според информация от агенцията "новата" ракета е Hwaseong-17 и е изстреляна от международното летище в Пхенян, като успява да прелети разстояние от 999,2 км.

Държавната информационна агенция публикува и множество снимки на лидера Ким Чен Ун, за когото се съобщава, че е наблюдавал изстрелването.

Израел нанесе въздушни удари срещу Сирия

Междуконтиненталната балистична ракета е била изстреляна около 10:15 ч. местно време от района на Сунан в севернокорейската столица Пхенян.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви: "В момента се извършва проверка на състоянието на оръжията.”

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че ракетата вероятно е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, на около 210 км западно от японския остров Ошима, показват данни на японската брегова охрана. Ракетата не е прелетяла над Япония.

САЩ: Северна Корея тайно доставя артилерийски снаряди на Русия

"Северна Корея продължава да извършва провокативни действия с невиждана досега честота", заяви Кишида пред репортери на срещата на организацията за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Банкок, Тайланд. "Искам отново да заявя, че подобни действия са неприемливи."

„Японското правителство ще продължи да събира, анализира и предоставя своевременно информация на обществеността по темата“, каза той, като добави, че до момента няма съобщения за нанесени щети на плавателни съдове в морето.

Украйна устоя на руската инвазия. Ще издържи ли и икономиката й?

След като проследи изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета, Ким заяви, че Северна Корея трябва "ясно да демонстрира най-силната си воля да отвърне на истеричнитеq военни учения и агресия от страна на враговете, които се стремят да разрушат мира и стабилността на Корейския полуостров и региона", имайки предвид САЩ и Южна Корея.

Той също така предупреди, че страната му ще предприеме "по-настъпателни" контрадействия, ако САЩ "направят военен блъф на Корейския полуостров и околностите му", се казва от правителствената информационна агенция.

Северна Корея заплаши САЩ с „мощни мерки“, ако продължат ученията с Юга

Според данните ракетата се е движила със скорост 22 пъти над тази на звука, като се добавя, че подробностите се анализират от разузнавателните органи в Южна Корея и САЩ.

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада заяви, че тя има потенциал да достигне континенталната част на САЩ. "Изстреляната този път балистична ракета от клас ICBM може да има обсег от над 15 000 км, ако се изчисли въз основа на разстоянието на полета на тази балистична ракета", каза Хамада в изявление. "Това зависи от теглото на бойната глава, но в този случай континенталната част на САЩ би била включена в обхвата."

Нови 13 компании, търгували с Иран, попадат в списъка със санкции на САЩ

Това не е първият случай, в който Северна Корея изстрелва междуконтинентална балистична ракета, която по оценка на експерти и официални лица теоретично може да достигне САЩ.

Ракетата от петък е била с по-слабо представяне по височина и разстояние в сравнение с ракетния тест на Пхенян от 24 март, който регистрира най-високата височина и най-дългата продължителност на летене, на която и да е севернокорейска ракета тествана някога, според доклад на Корейската централна новинарска агенция от онова време. Тази ракета е достигнала височина от 6 248,5 км и е прелетяла разстояние от 1 090 км, съобщава агенцията.

А през 2017 г. тогавашният министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис, заяви, че ракета, изстреляна от Северна Корея през същата година, демонстрира способността да порази "всичко по света".

САЩ и Южна Корея започнаха най-голямото съвместно военновъздушно учение в историята си

На непланиран брифинг в петък сутринта вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се събра в кулоарите на срещата на върха на АПЕК заедно с лидерите на Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Канада, за да осъди изстрелването.

"Помолих тази група от съюзници и партньори да се съберем, за да осъдим изстрелването на балистична ракета с голям обсег от Северна Корея", каза тя. "Също така ги помолих да се присъединят, за да можем като съюзници и партньори да се консултираме за следващите стъпки. Това поведение на Северна Корея е нагло нарушение на многобройните резолюции на ООН за сигурност. То дестабилизира сигурността в региона и ненужно повишава напрежението".

„Северът действа като ядрена държава“. Защо Ким Чен Ун засилва натиска?

Високопоставен служител на администрацията определи ракетата като "потенциална бъдеща ескалация" заради нейния далечен обсег и възможността да достигне континенталната част на САЩ.

Той допълни, че Северна Корея не може да спечели нищо чрез непрекъснати провокации, като същевременно предупреди, че санкциите срещу тях само ще се засилват, което ще доведе до по-нататъшна международна изолация на Пхенян.

Изпитание на ракетния обхват

Наричайки изстрелването "значителна провокация и сериозен акт на заплаха", СКС предупреди Севера, че нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, и го призова да спре незабавно.

МААЕ: Има признаци, че Северна Корея подготвя ядрен опит

Военновъздушната база Мисава обяви тревога след изстрелването на ракетата, според полковника от ВВС на САЩ Грег Хигнайт, директор на отдела за връзки с обществеността на Силите на САЩ в Япония. „Тревогата вече е отменена, а американските военни все още анализират траекторията на полета“, каза той.

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за изстрелването на ракетата, а екипът му по национална сигурност ще "продължи да води тесни консултации със съюзниците и партньорите", заяви в изявление говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

"Вратата не е затворена за дипломацията, но Пхенян трябва незабавно да прекрати дестабилизиращите си действия и вместо това да избере дипломатическия път", каза Уотсън. "Съединените щати ще предприемат всички необходими мерки, за да гарантират сигурността на американската държава и на Република Южна Корея и японските съюзници."

Северна Корея тества крилати ракети, способни да носят ядрени оръжия

Изстрелването в петък става ден след като Пхенян изстреля балистична ракета с малък обсег във водите край източния бряг на Корейския полуостров и отправи остро предупреждение към САЩ за "по-ожесточено военно противодействие" засилените им военни ангажименти с Южна Корея и Япония.

Зачестяване на ракетните изпитания

Агресивното ускоряване на изпитанията на оръжия и реториката Северна Корея предизвикаха тревога в региона, а САЩ, Южна Корея и Япония отговориха с изстрелване на ракети и съвместни военни учения.

Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета Ewha Womans в Сеул, заяви, че Северна Корея "се опитва да пропука международното сътрудничество срещу нея, като ескалира военното напрежение и внуши, че има възможност да държи американските градове в риск от ядрена атака".

САЩ наложиха санкции срещу висши служители на иранска държавна медия

Според преброяването на CNN Северна Корея е извършила ракетни изпитания в 34 дни тази година, като понякога е изстрелвала по няколко ракети в един ден. Сметката включва както крилати, така и балистични ракети, като последните съставляват по-голямата част от севернокорейските изпитания през тази година.

Между тези два вида ракети има съществени разлики

Балистичната ракета се изстрелва с ракета носител и се движи извън земната атмосфера, като се плъзга в пространството по определена балистична траектория, преди да навлезе отново в атмосферата и да се спусне, задвижвана единствено от гравитацията, към целта си. Крилатата ракета се задвижва от реактивен двигател, остава в земната атмосфера по време на полета си и може да маневрира, подобни на тези на самолета.

САЩ: Иран може да достави ракети на Русия

Анкит Панда, старши научен сътрудник в Програмата за ядрена политика към Фондацията за международен мир "Карнеги", заяви, че макар да не разглежда предполагаемото изстрелване на МБР в петък "като послание само по себе си", то може да се разглежда като част от "процеса на развитие на способностите на Северна Корея, които Ким определи като съществени за модернизацията на ядрените им сили".

САЩ и международните наблюдатели от месеци предупреждават, че Северна Корея изглежда се подготвя за подземен ядрен опит, като сателитни снимки показват активност на площадката за ядрени изпитания. Подобен тест би бил първият за нацията отшелник от пет години насам.

Джефри Люис, директор на Програмата за неразпространение на ядреното оръжие в Източна Азия към Центъра за изследване на неразпространението, заяви, че тестът на МБР е имал за цел да утвърди елементи от ракетната програма на Северна Корея - нещо, което Ким Чен Ун обеща да направи тази година.

Той отхвърли всякакви политически или преговорни послания от тестовете. "Не бих мислил за тези тестове като за основно сигнализиране. Северна Корея не е заинтересована от разговори в момента", каза Люис.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм