При изтичане на газ от газопровода "Северен поток" са изпуснати около 70 000 тона от мощния парников газ метан, което е по-малко, отколкото се смяташе досега, заявиха изследователи, предаде БГНЕС.

Русия е готова да доставя газ по неповредения участък на „Северен поток 2“

Изследователи от френската Комисия по атомна енергия и алтернативни източници на енергия заявиха, че са "изненадани", че данните от мониторинговите станции в цяла Европа са ги довели до заключението, че са били освободени 70 000 тона от нагряващия планетата газ метан.

Турски вестник: За Европа саботажът по „Северен поток“ е като атентатите на 11 септември за САЩ

Първоначалните предположения водеха до няколко пъти по-високи оценки, споделиха те.

Учените изразиха загриженост относно въздействието на течовете върху климата и околната среда, но подчертаха, че количествата метан са малка част от глобалните емисии.

"Това са важни цифри", каза Филип Сиас, изследовател от Лабораторията за науки за климата и околната среда, който е ръководител на последното френско изследване.

Унгария планира да се освободи от зависимостта от руски газ до 2050 г.

Той допълни, че количеството метан, което се предполага, че е било освободено, се равнява на два процента от френските въглеродни емисии или на емисиите на Париж за цяла година.

"Това не е добра новина, но не е и климатична катастрофа", каза Филип Сиас, като подчерта, че тези първоначални констатации ще трябва да бъдат проверени чрез други модели.

Метанът е отговорен за около 30 % от глобалното повишаване на температурите до момента, въпреки че е много по-малко разпространен в атмосферата от CO2.

Изследователите са използвали данни от станциите на европейската мрежа за наблюдение Icos, която следи за потоците от атмосферни концентрации на парникови газове.

Датската полиция е засякла нерегламентирани дронове над газово находище

След това данните са моделирани в съответствие с около 10 000 сценария, за да се стигне до оценките за изтичането.

С помощта на ветровете изпаренията първо се издигат към Южна Швеция, след което завиват на запад, където са засечени да преминават над части от Норвегия и Великобритания.

По-късно части метан бяха слабо регистрирани в края на Западна Франция, в Бретан.

Сиас заяви, че не е ясно защо изтичането е по-малко, отколкото се предполагаше досега.

Една от теориите е, че в тръбите може да е имало по-малко газ, отколкото се смяташе досега, каза той, или че в морската вода се е разтворило повече от очакваното, което е нормално при по-слаби течове от газопроводи.

Изтичането на метан по „Северен поток 2“ не е спряло

Показанията показват, че емисиите са достигнали своя пик на 27 септември, след което са започнали да намаляват, като на 1 октомври е имало по-малък скок.

И четирите изтичания са били край датския остров Борнхолм, като две от тях са се намирали в близката изключителна икономическа зона на Швеция, а другите две - в датската.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм