Саботажът по "Северен поток" само влоши ситуацията с енергийните доставки на Европа и се превърна в нов "11 септември", само че този път за Европа.

Това коментира турският вестник Yeni Şafak, известен с тесните си връзки с властта в страната.

Газовите хранилища на Франция са изцяло запълнени

„Поради специалната операция на Русия в Украйна способността на Германия да доставя газ по суша вече значително намаля, а фактът, че последните събития я лишават от възможността да получава синьо гориво по море, също повдига въпроса: Настъпи ли 11 септември за Германия? И не само за нея, но и за други европейски страни“, коментира изданието.

Според вестника зависимостта на страни от Централна Европа като Германия, Полша и Унгария от газ от Русия е около 40-50%. Това предполага, че саботажът, извършен в Северен поток, само ще влоши и без това трудната ситуация с газа в тези страни.

Унгария планира да се освободи от зависимостта от руски газ до 2050 г.

Авторите на статията добавят, че ситуацията със "Северен поток" демонстрира необходимостта от нови европейски механизми за сигурност, по-специално за Германия, чието икономическо благосъстояние зависи от безопасността на търговията и енергийните маршрути.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм