Унгария планира да спре напълно вноса на природен газ от Русия до 2050 г. Това обяви министърът на технологиите и индустрията на Унгария Ласло Палкович. Идеята на държавата е да въведе широкомащабна електрификация, като с това замени нуждата от внос на газ, съобщи унгарският икономически портал Portfolio.hu.

"Вносът на руски газ може да падне до нула до 2050 г., ако другите условия не се променят", каза унгарският министър.

Директор на Shell: Европейските правителства не трябва да се намесват в газовите пазари

Въвеждането на пълна електрификация в домакинствата /основно, отопление на ток/ ще снижи драстично потреблението на синьото гориво - очаква се през 2023 г. то да спадне с поне 800 милиона куб.м. За сравнение, потреблението за цялата 2021 г. е в размер на 4 млрд. куб.м.

Според плана до 2030 г. делът на газа в общото потребление на енергия в Унгария ще бъде намален от 36% на 25%, т.е. с 2,4 милиарда кубически метра.

Унгарското правителство също така планира мащабна реформа на пазара на потребление на газ и електроенергия, което ще позволи преминаване към алтернативни източници - слънчеви и вятърни електроцентрали.

Изтичането на метан по „Северен поток 2“ не е спряло

„В най-краткосрочен план - през 2023 г. – трябва да се приложат мерки за намаляване на търсенето, а в дългосрочен – между 2023 и 2025 г. – да се стартират мерки за енергийна ефективност и електрификация“, обяви Палкович.

От 1 септември, обаче, "Газпром" доставя на Унгария през Сърбия 5,8 милиона кубически метра природен газ на ден, което е повече от предвиденото в дългосрочния договор между двете страни. Преди това Русия се съгласи да даде на Унгария допълнителни 700 милиона кубически метра газ след посещението на унгарския външен министър Петер Сиярто в Москва.

Москва: Газопроводите могат да бъдат ремонтирани

В началото на лятото пък Унгарската агенция за атомна енергия издаде разрешение за проекта Paks II, който предвижда разширяване на атомната електроцентрала Paks, която ще се управлява от руската държавна корпорация Росатом.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм