Датската полиция съобщи днес, че е получила съобщения за неразрешени полети на дронове в близост до газови находища в Северно море, предаде БГНЕС.

Германската полиция ще патрулира морето след експлозиите по „Северен поток“

Полетите следват подобни инциденти край норвежкото крайбрежие и идват седмица след предполагаемия саботаж на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море.

"През уикенда получихме съобщения за безпилотни апарати в Северно море", заяви пред АФП говорител на датската полиция.

Москва: Газопроводите могат да бъдат ремонтирани

Според специализираното издание "Danish Offshore Industry" наблюденията на дроновете са били направени в близост до газовото находище Роар, разположено на повече от 200 км от западния бряг на Дания, което се управлява от френската енергийна група TotalEnergies.

За втори път в рамките на една седмица се съобщава за подобни инциденти.

Миналия четвъртък всекидневникът „Ekstra Bladet“ съобщи, че са забелязани неразрешени полети на дронове над газовото находище Halfdan B, което също се управлява от TotalEnergies. Френската енергийна компания препрати запитванията за неразрешените полети на дронове към датските власти.

Изтичането на метан по „Северен поток 2“ не е спряло

"Що се отнася до наблюденията на неразрешена дейност на дронове около нашите инсталации в Северно море, TotalEnergies се обръща към датските власти, на които ще докладваме за всички потенциални наблюдения", заяви фирмата. "Предприели сме необходимите мерки съгласно нашите процедури за сигурност и сме в диалог с полицията, военните и Датската енергийна агенция", добави тя.

Дания повиши сигурността около енергийните съоръжения след подозренията за саботаж на газопроводите, свързващи Русия с Германия.

Руски кораби са забелязани край „Северен поток“ преди взривовете

Норвегия, която е най-големият доставчик на природен газ за Европа, след като Русия прекрати повечето газови доставки след инвазията си в Украйна, разглежда енергийните си съоръжения като потенциални мишени след наблюденията на неразрешени полети на дронове.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм