На 1 юни от 16:30 ч. на площад „Свобода“ идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Гостуването е по покана на община Севлиево и е подарък за всички деца в града по случай техния празник.

От репертоара на „Малка театрална компания“ за малчуганите и техните родители има компилация от най-веселите игри на открито „Лятна игротека“, ателие за рисуване върху лице „Шарени муцунки“ и работилница „Супергерои“ за кукли от дървени пръчици. Кукленият театър „Мале мале“ представя хитовия спектакъл „Дядо вади ряпа“ и организира работилницата „Усмивки от балончета“, в която властелините на сапунените балони споделят уменията си с публиката.

През целия ден на разположение на зрителите са изложбата „Дигитално мастило“ и арт инсталацията с разширена реалност „Тайник на чудатостите“, в която чрез магията на най-новите технологии деца и родители откриват скритите тайни на виртуален скрин, пълен с вълшебства.

Верен на традицията да дава сцена на местните таланти в Севлиево, фестивалът „Лятно театро“ отново включва в програмата си цяла плеяда от млади звезди. Тази година слушаме музикалната композиция „Цветна феерия“ на ДГ „Пролет“ и дуета на Цветина и Марина от ДГ „Щастливо детство“, гледаме танца „Планинско царство“ на група „Мики маус“ от ДГ „Радост“ и „Приказка за пчеличката“ на възпитаниците на ДГ „Слънце“.

Съпътстващата програма към фестивала включва шестото издание на асамблеята „Празнични докосвания в цвят и коприна“, която за втори път гостува в Севлиево. Тя предлага на публиката рисуване върху коприна, керамика, стъкло и графичната техника на Ива. Ателиетата на асамблеята се провеждат в две части – сутринта гостуват на Центъра за деца със специални потребности, а следобед е част от празничната програма на „Лятно театро“ в града.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев.

Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.

Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, община Севлиево и любимите на децата "Кубети".