Регионалната здравна инспекция в Пазарджик планира поредица от събития, посветени на Световния ден без тютюнопушене - 31 май, съобщават от пресслужбата на ведомството. Вече започна кампания, която ще продължи през следващите дни и ще премине под мотото: „Седмица без тютюнев дим!“.

Предвидени са измервания на въглероден оксид в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи в изнесен Кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушенето. До 2 юни всеки ден от 9:00 до 16:00 часа на обществени места ще се раздават здравно-промотивни материали за вредата от пушенето, насочени към децата, както и стикери, предоставени от Министерството на здравеопазването. В учебни и детски заведения ще бъдат показани филмите „Денят на Яна“, „Дим“, „Невидимият“, „Пушенето забранено“. 

Днес до обяд в читалище "Никола Й. Вапцаров“ ще има изнесен кабинет с измерване на въглероден оксид в издишан въздух, измерване степента на никотинова зависимост с теста на Фагерстрьом и раздаване на „Пътеводител за отказване от тютюнопушенето“.  Утре здравни експерти ще говорят пред възпитаниците на Средно училище "Д-р Петър Берон" за опасностите за здравето от пушене на наргиле, както и за рисковете при ползване на електронни цигари.