Оставката на зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов поиска независимият общински съветник Слави Георгиев по време на днешното заседание на ОбС на Пловдив.

Причината е "скандална", по думите на съветника, обществена поръчка, предвиждаща 20% от бъдещите приходи от „Синя зона“ в Пловдив да отиват за външна фирма.

Слави Георгиев упрекна местната власт в непрозрачност и попита защо не е поискано съгласието на ОбС на града за провеждането на поръчката, предвиждаща орязване на бъдещите приходи от най-доходоносното предприятие на Пловдив.

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, както и самият градоначалник Здравко Димитров отрекоха обвиненията и защитиха поръчката.

„Когато говорим за смарт сити и за градска мобилност от нов тип, всички електронни приложения – за паркиране, градски транспорт и наем на велосипеди и тротинетки, трябва да бъдат съвместими, така е и в София", обясни Чонов.  

От отговора на ресорния зам.-кмет по финанси стана ясно, че договорът с фирмата е сключен вчера.

Слави Георгиев заяви още, че кметът Димитров е ползвал 18 месеца отпуск и болничен от началото на мандата си. 

"Отсъствието от работното му място води до забавяне на проектите и до слаби резултати на администрацията и общинските предприятия", посочи Георгиев.

Междувременно, ОбС на Пловдив отпусна 6,1 милиона лева за довършването на строителството на стадион "Христо Ботев".

В дневния ред на заседанието влизаше и отдаването на концесия на Инсинератора, чиито строеж е замразен от 7 години. Точката обаче не беше приета, а неин вносител е кметът Здравко Димитров.