„Този лагер е създаден за престой в кратък период от време на хора, на  които е отказан статут и трябва да бъдат веднага депортирани, а сега това място е превърнато в затвор. В стаите няма адекватни условия, заключват ги в 22 ч. вечерта, няма и тоалетна в стаята, няма адекватна храна“.

Това каза в ефира на Дарик радио и предаването „Кой говори“ активистът Виктор Лилов, който е и инициатор на петицията за освобождаването на саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Мъжът е задържан вече три година в бежанския лагер “Бусманци“, където по закон престоят му би трябвало да не надвишава 18 месеца. Той има отказ от предоставяне на закрила и е застрашен от депортиране обратно в Саудитска Арабия, където най-лекото, което го очаква, по негови думи, е затвор.

Младият мъж, който преди години се е опълчил на режима в Риад, оспорва заповедите на българската държава за депортация, за което призовават и редица международни организации, сред които са „Хюман Райтс Уоч“ и „Амнести Интернешънъл“, Комисията за международни отношения на Сената на САЩ, специалният докладчик за защитниците на човешки права на ООН, генералният секретар на Световната организация против изтезанията и др. Но въпреки това Абдулрахман ал-Халиди остава в бежанския център от затворен тип в “Бусманци”, в тежко физическо и психическо състояние.

Пред Дарик радио Ал-Халиди споделя, че е бил пребит на 31 март в тоалетната на центъра от охранител, след като е поискал да занесе традиционна храна за свещения месец Рамадан на друго семейство в лагера.

“Биха ме над един час, получих над 40 удара. Бях с белезници в леглото над два часа и половина, което беше толкова унизително. Не съм подписал договор за робство, в който да ме изтезават ментално и физически“, каза той.

Най-лошото за Ал-Халиди е неизвестността.

“Затворен съм тук от 2021 година насам и не знам кога ще ме пуснат и това е най-важният въпрос, защото престъпниците са с по-добри условия от нас. Те поне знаят кога ще бъдат освободени, а ние нямаме нито едно от тези права. Дългото чакане и психически тормоз има много лош ефект върху нас”. 

Активистът Виктор Лилов разказа, че първият път, в който е видял Ал-Халиди, той е бил нестабилен психически и е мислел за самоубийство. „Когато го видях за първи път той беше в изключително дълбока депресия, появила се откакто е в лагера. Преди два дни изпратих писмо до Държавната агенция за бежанците (ДАБ), че той трябва да получи помощ от специалист, но до този момент не са взети никакви мерки“, каза Лилов за тежкото психическо състояние, в което се намира младият мъж.

“За всички тези години, в които той е държан в Бусманци, той нито веднъж не е получил помощ от специалист. Което, за мен, е много тежък признак на оказано психическо насилие над него от страна на властите, които не му обръщат  никакво внимание”, коментира още активистът.

По думите му  въпреки посещението на директора на агенцията Мариана Тошева наскоро в центъра в “Бусманци” и въпреки молбите, които се отправени към нея, отново не са предприети никакви действия. Лилов акцентира още и върху проблема с религиозните вярвания на хората, които чакат решения по техни статус в центровете на ДАБ.

“Затворените хора не получавате адекватна храна. Особено през Рамадан. По това време през деня всички мюсюлмани постят. Единствената храна, която се предлага в Бусманци е на обяд, когато хората не ядат. Качеството ѝ е изключително лошо и те са принудени да набавят чрез свои приятели храна, която да консумират вечер. Рамадан е свещен месец, в който храната има ритуално значение и това означава освен всичко друго, че хората в “Бусманци” са ограничени в практикуването на своята религия, което вече е съществено нарушение на правата на всички там. Това води до подобни конфликти и какъвто се е случил с него”.

За това какво ще се случи с Абдулрахман ал-Халиди Лилов коментира, че утре се очаква заседание на Административният съд София-град за задържането му в лагера “Бусманци“ и допълни, че се надява, да бъде освободен възможно най-бързо.

В отговор на запитване на Дарик радио към институциите по повод информацията за нанесен бой над саудитския гражданин, от Софийската районна прокуратура (СРП) отговориха, че извършват проверка.

“След запознаване с постъпилите преписки, установихме, че в Софийска районна прокуратура е заведена преписка по повод подаден сигнал за насилие срещу лицето Абдулрахман Ал-Халиди. С разпореждане на наблюдаващия прокурор вече е указано извършване на проверка от страна на органите на МВР, в хода на която да се снемат сведения от всички свързани лица, в т.ч. такива запознати със случая, да се установи била ли е нужна медицинска помощ, настаняван ли е за лечение Абдулрахман Ал-Халиди. Указано е да се приобщят медицински документи. След приключване на проверката СРП ще може да даде повече яснота относно установените фактически положения”, посочват от СРП в отговор на запитването на Дарик.

От дирекция “Миграция” предоставиха следната информация по случая:

“На 31 март, около 19.30 часа, мъжът излязъл от помещението, в което е настанен, и отишъл на етаж в СДВНЧ - София за уязвими лица, където действащите нормативни и вътрешни правила изискват особен ред на достъп. Възползвайки се от прибирането на други двама чужди граждани в спалните помещения, той нахлул в санитарния възел на етажа. С оглед опазване на установения вътрешен ред, на място се отзовали полицейски служители от звеното за охрана. При пристигането си те видели мъжа да удря главата си в стената и бетонните мивки, разкъсвайки дрехата си. Униформените реагирали веднага и при предприетите действия за възпиране на самонараняването единият от служителите бил ухапан на две места в областта на гърдите и наплют в лицето. За съдействие били извикани още двама полицаи за осуетяване на проявите на агресия. След като се убедили, че поведението на мъжа е безопасно, той бил посетен от лекар към Медицинската служба в СДВНЧ - София. Чуждият гражданин отказал медицински преглед. Получилият наранявания полицейски служител е прегледан в столична МБАЛ, издадено му е медицинско удостоверение”. 

Припомняме, че Абдулрахман ал-Халиди и семейството му бягат от страната през 2013 .г и отиват в Турция, където да се осигури по-бързо и качествено лечение на едно от децата му, което е в напреднал стадий на ослепяване. В Турция Ал-Халиди се занимава активно с журналистическа дейност, в опозиция на властта на Саудитска Арабия, сътрудничи на хора, близки до журналиста Джамал Кашоги, който бе брутално убит през 2018. г и на известния саудитски дисидент Омар Абдулазис, който сега е в Канада.

През 2021 г. Ал-Халиди пристига в България пеша и веднага след това получава заповед за принудително отвеждане. От 2021 г. е в лагера за чужденци в Бусманци. На 7 февруари 2024 г. българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) издава заповед за депортирането му. В отговор на заповедта много организации, между които Българският хелзинкски комитет, Комисията за международни отношения на Сената на САЩ, специалният докладчик за защитниците на човешки права на ООН и генералният секретар на Световната организация против изтезанията подкрепиха дисидента.