Десетки участници от страната и гости събра днес десетото юбилейно издание на най-стария за региона кулинарен форум в димитровградското село Райново. Организатори са местното читалище „Марица-2008“, община Димитровград и ХТ-УПловдив.


В тематичната надпревара тази година за най-вкусна и автентична баница се включиха 3 ученически отбора- от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград, ПГТ „Александър Паскалев“ в Хасково и СУ „Св. Климент Охридски“ в Симеоновград, както и 6 университетски тима от УХТ- Пловдив.


По традиция всеки от отборите гостува в домовете на райновци, където приготви своята баница. Макар и селото да е едно от най-малките в община Димитровград с едва 40 жители, те не случайно се славят, като най-гостоприемните стопани, коментират от местното читалище. Хората, които отвориха домовете си за младите готвачи бяха категорични, че с удоволствие отново ще посрещнат младежи. Всички те не за първи път приемат подобни гости.


3-членно жури с председател гл.ас. д-р Станко Станков от Катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт" и състав Илиян Илиев и Митко Желязков оцени вкусните предложения. В категорията „Бранд България" бе отличен родопският клин, приготвен от възпитаниците на университета Георги Янев и Лъчезар Пачелиев.

Грамота за най-вкусна регионална баница грабнаха възпитаниците на хасковската гимназия по туризъм Николай и Маринела с тракийска баница, а тази за презентация получиха учениците от димитровградската ПГ  „Проф. д-р Асен Златаров“.

Отличия организаторите връчиха на всички участници, тъй като журито се оказа затруднено в съпоставката на приготвените от тях традиционни баници, баници с лапад, с гъби, зелник с пръжки, родопски клин, тиквеник и сладки баници. 

Участниците поздрави и новият председател на райновското читалище Георги Апостолов, а секретарят Митко Желязков обяви, че ще очакват майсторите на баницата с гъби за гъбарската среща, която традиционно организират през юли, когато се отправят на лов за трюфели и ще посрещнат младите кулинари, като поемат разноските им за пътуване и настаняване. 


Гл.ас. д-р Станко Станков коментира, че всички участници в 10-то юбилейно издание на кулинарния форум са се справили прекрасно с темата, като са спазили най-важните условия- да използват качествени и сезонни продукти, типични за региона, автентични рецепти и тайната съставка за всяка вкусна гозба- да я приготвиш с любов.

Домакинът Митко Желязков и гл.ас. д-р Станко Станков обявиха наградите. Чуйте в приложения звуков файл.