Художникът Владимир Запрянов получи голямата награда „Александър Паскалев“, която община Хасково връчва в рамките на литературните дни „Южна пролет“ за изключителен принос в областта на културата. Сега се навършват 20 години от учредяването на приза през 2004г., като първият удостоен посмъртно е поетът Иван Николов. 

Художникът Владимир Запрянов е роден в Димитровград, но оставя трайна следа и в културата на областния център Хасково. Наградата „Александър Паскалев“ връчи кметът на общината Станислав Дечев, който подчерта за приноса на Владимир Запрянов, както и за съвместните им бъдещи идеи за Хасково.


От 2012 г. Владимир Запрянов живее и работи в София, но винаги с радост се връща в родния край. Той благодари за наградата и не скри, че е приятно да се почувстваш оценен в родния си край.


Художниците понякога се палим от словото. Случвало ми се е от една дума да нарисувам картина. Всичко, което съм правил дотук заедно със съмишленици, гилдията, приятели, общината, е било в името на случването на нещата в Хасково. Случването в културата е много важно, защото дава тласък и истинското измерение на духа. Поддържайте духа на „Южна пролет“, каза Владимир Запрянов след получаване на приза.


Три бронзови „Пегаса“ присъди журито в 52-то издание на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. Лауреат за поезия е Катя Димитрова („Плач по всички жени преди мен“) в конкуренция с още 20 автори. За проза сред 7 книги журито избра „Пегас“ да получи Неда Узунколева („Днес не ми се излиза“), а за литературна критика – Радея Гешева („Енигми и парадигми при някои италиански писателки от XX век“, която бе и единствената в конкурва). За детска литература, където сащо имаше само един дебютант, журито не присъди отличие.


Наградите на „Южна пролет“ са особено ценни, защото могат да бъдат получени само веднъж, тъй като дебютът е само един, подчерта доц. д-р Младен Влашки от  журито. Той отчете и значимостта на конкурса, както и отговорността на организаторите и журито, като подчерта, че трябва да бъде съхранен. Отличените тази година са истински цялостни книги, което е най-важното, каза още той.


Съпътстващите награди връчи заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Поощрения за проза получиха Михаела Илиева („Рентгенова снимка на свободата“) и Данила Райчева („Една и съща жена“), а за поезия Тихомира Панайотова („Сърцето се завръща у дома“), Мила Люцканова („Краят на думите“) и Мария Гетова („Полуразпад“).

 52-те литературни дни „Южна пролет“ завършват тази вечер със спектакъла „ПоетиТЕ Live“- най-красивите български стихове, представени от любими български актьори, който гостува в хасковския театър по покана и със съдействието на общината.