Нов пакет американска военна помощ ще получи Украйна. САЩ обявиха новата доставка на боеприпаси на стойност 275 млн. долара. Това стана ясно от съобщение от Държавния департамент във Вашингтон. 

Пакетът съдържа  боеприпаси за "ХАЙМАРС", 155- и 105-милиметрови снаряди, ракети, противотанкови системи и прецизни въздушни боеприпаси.

На този фон руският президент Владимир Путин заяви, че украинският президент Володимир Зеленски няма легитимност след изтичането на петгодишния му мандат, а това от своя страна ще създаде правна пречка, ако Русия и Украйна възобновят мирните преговори, предаде Ройтерс.

Зеленски не се е явявал на избори, въпреки че петгодишният му мандат изтече тази седмица. Киев и западните му партньори смятат, че по време на война това е най-безопасният ход.

Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което признава сегашните линии на бойното поле, съобщава Ройтерс, цитирайки четири руски източника. Но на телевизионна пресконференция по време на посещение в Беларус, Путин заяви, че статутът на Зеленски е проблематичен.

"Но с кого да преговаряме? Това не е празен въпрос... Разбира се, ние осъзнаваме, че легитимността на действащия държавен глава е приключила", каза той.

Путин заяви, че Западът ще използва конференцията за войната, организирана от Швейцария, която ще се проведе следващия месец, за да подкрепи легитимността на Зеленски, но това са "PR стъпки" без правно значение.