В опит да се овладее желанието на Израел за ответен удар на иранската атака, станала в нощта срещу неделя, САЩ и техните съюзници възнамеряват да разширят санкциите срещу Техеран. Това обяви съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, цитиран от Reuters. На този фон военният съвет на Израел се събира за пореден път, за да обсъди възможните варианти за отговор на агресията на ислямската репубика.

Съливан посочи, че американският президент Джо Байдън е в процес на разговори включително с партньорите от Г-7, както и с лидерите на двете партии в Конгреса, които към момента също изгелжда не са единодушни.

"В следващите дни САЩ ще наложат санкции на Иран, включително на програмата му за ракети и дронове, а също и на юридически лица, подпомагащи Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и иранското Министерство на отбраната", добави Съливан.

Обстановката в Близкия Изток ще бъде сред основните теми на извънредния Европейски съвет днес и утре в Брюксел. Лидерите на 27-те ще обсъдят още войната в Украйна и състоянието на европейската икономика.