„На иранската ракетна атака трябва да се отговори умно“. Така израелският премиер Бенямин Нетаняху е коментирал по-нататъшните действия на еврейската държава след атаката на Иран от нощта срещу неделя. Изявлението си е направил на частна среща с министри от своята партия „Ликуд“, предаде БТА, позовавайки се ДПА.

Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция, както беше с Израел преди атаката късно вечерта в събота, е казал премиерът.

Израелското радио „Кан“ съобщи, че Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на американските войски в района време да се подготвят за евентуален ирански ответен удар. От своя страна от администрацията на американския президент вече дадох ясен сигнал, че не биха участвали в ответен удар срещу Иран.

В понеделник израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток, където вече бушува война - между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа, отбелязва Франс прес.

Бенямин Нетаняху призова международната общност „да остане единна“ пред „иранската агресия, която заплашва световния мир“, след като нападението беше осуетено с подкрепата на няколко от съюзниците, включително Вашингтон.

Израелският премиер приветства „подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция и други страни за осуетяване на иранската атака“.