"Сърце и Мозък" обявява кампания за ранен скрининг за рак на гърдата през месец октомври. Високотехнологичният болничен комплекс организира безплатни прегледи на млечни жлези, които ще се извършват от д-р Димо Митев – хирург в клиниката по Гръдна хирургия и ехографски прегледи от Д-р Съмър Ел Шемери д.м. – специалист от клиниката по Образна диагностика.

Д-р Димо Митев и д-р Съмър Ел Шемери д.м. ще извършват прегледите всеки понеделник и сряда от 16:00 ч. до 18:00 ч. след предварително записване на тел. 056703003

От 1985 г. месец октомври е приет за Световен месец за борбата с рака на гърдата. Оттогава всяка година през този месец се организират различни събития, чиято цел е както да популяризират причините за възникването на това заболяване, така и да акцентират върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване.

Открит в ранен стадий, ракът на гърдата може да бъде напълно излекуван, затова редовните профилактични прегледи при специалист са толкова важни и необходими. До този момент задължителни профилактични прегледи бяха мануално изследване на жени до 50 г., а при жени  до 70 г. се извършваше мамография на всеки 2 години. От 2022 г. се въведе и ехографско изследване на жени  до 50 годишна възраст. За съжаление в България все още няма национална скринингова програма за рак на гърдата, а ако се провежда такава тя обикновено е на локално ниво. Затова разчитаме на отговорността и здравната култура на жените да ходят регулярно на прегледи.