Тричленен състав на Апелативен съд – София пусна под парична гаранция Пламен Владимиров, свекър на жестоко убитата Евгения, съобщи bTV. Преди три седмици на първа инстанция той и синът му Орлин Владимиров бяха осъдени на доживотен затвор. Обвинението на Софийската градска прокуратура срещу двамата беше за убийство, извършено предумишлено и по особено мъчителен за убитата начин.

Орлин споделил с баща си Пламен Владимиров решението да убие съпругата си Евгения и потърсил съвет от него как точно да извърши престъплението. На следващия ден сутринта двамата се срещнали в Перник. Провели разговор, като бащата дал на сина си съвети и разяснения как да извърши убийството и да прикрие следите.

Според магистратите от Апелативния съд мярката за неотклонение на Пламен Владимиров следва да бъде парична гаранция в размер на 5000 лв., каквато е била преди задържането му под стража.

Съдът посочва, че той е имал изрядно процесуално поведение, не е препятствал по никакъв начин провеждането на делото и е спазвал всички изисквания към него. Взето е предвид и тежкото здравословно състояние на подсъдимия, както и фактът, че той има постоянен адрес и чисто съдебно минало.

„От момента на определяне на по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ на 22 март 2022 г. той не е имал поведение, водещо до извод за възможно отклонение от мярката, респективно укриване, напротив, във всички досегашни производства по повод мярката за неотклонение по отношение на него е било приемано безпротиворечиво, че поради наличието на постоянен адрес, уседналост, семейна ангажираност и чисто съдебно минало, липсва каквато и да било опасност да се укрие. Допълнителен аргумент в тази насока е влошеното му здравословно състояние още от 2015 г.“, посочват магистратите.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Припомняме, че в свои показания Орлин Владимиров разказа: "Никога не съм искал нищо от това да се случи". 

"Искам доживотна присъда без право на замяна за убиеца на дъщеря ми и бащата – помагач, който за мен е основният виновник. Той е знаел какво иска да направи синът му, подкрепил го е", каза пред съда през октомври Капка Чорбанова, майка на жертвата. Бащата на Евгения заяви, че ако един ден съдът реши, че това лице трябва да излезе на свобода, семейството му ще бъде в опасност. „Ние, най-близките на Евгения, смятаме, че справедлива присъда ще бъде този безскрупулен убиец да няма никога повече възможност да бъде сред нас. Искаме доживотен затвор без право на замяна”, каза пред съда той. 

Обвиненият за убийството на намерената в куфар Евгения направи самопризнания пред съда. Според разказа му в деня, когато е извършено престъплението, Евгения ударила Орлин по главата. След това се обърнала към кухненския плот, взела чаша, а Орлин Владимиров се дръпнал. "Пуснах я, тя се обърна към масата, взе чаша. Хванах нейната дясна ръка с моята лява. С дясната ръка я хванах за врата. Загубихме равновесие, паднахме и двамата, тя се удари в ръба на шкафа и тогава осъзнах какво става. Видях, че тя е безжизнена. Имаше кръв по ръба на шкафа и разбрах, че съм я убил. Започнах да си представям как детето ще се върне от училище и ще види майка си. Започнах да чистя с един моп. Чистих и с тениската си. Не исках синът ни да разбере за случилото се", разказа още съпругът на жертвата.

Мария Димова е приятелка на Евгения. Тя разказа, че след като не дошла на уговорената среща, което било необичайно за нея, приятелите ѝ решили да се обадят на съпруга ѝ. „Той с изключително ведър тон попита дали се забавляваме”, спомня си Мария. Близките на Евгения не искат тялото на жертвата да бъде ексхумирано, каквато е претенцията на защитата.

„Бащата е човекът, който е насочвал през цялото време и муе давал посоката, в която трябва да върви. Дори преди убийството”, категоричен е адвокатът на семейството на Евгения Иво Найденов. Според него тъстът е инструктирал сина си как да прикрие убийството. Юристът разкри, че освен ревност, в историята на убийството има и користен мотив. Семействата на младоженците били вложили пари в купуване на имот. „Орлин е задържан, а фирмата връща капарото. Майка му изтегля парите, докато той е в ареста”, посочи адвокатът.

Диляна Маринова е дългогодишна приятелка на брутално убитата от съпруга си жена. Според нея нито самата Евгения, нито близките ѝ очаквали Орлин да посегне на жена си. "Той е изпечен лъжец. За мен това не е човек, а психопат", категорична е приятелката на убитата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм