Европейската нощ на музеите отбелязва с интересна изложба Регионалният исторически музей в Хасково, който ще работи безплатно за посетители до полунощ. В 18.30 ч. ще бъде открита временна експозиция, посветена на Христо Ботев, в която ще бъде показана една от сабите му.

Изложбата включва 17 пана и е предоставена от Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер. Сабята принадлежи на РИМ – Враца и ще остане за 10 дни в Хасково за 10 дни. 
Тя е една от тези, за които се предполага, че е била с Ботев по пътя му между Козлодуйския бряг и Врачанския Балкан.

Предадена е през 1976 г. на Регионалния исторически музей – Враца от игумена на Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Предполага се, че е донесена от манастирския слуга Нено Нецов след решаващото сражение и гибелта на Ботева. При предаването й била със счупена кания. Едва през 1882 г. е поръчана изработката на нова във Враца, разказва Нели Стоянова, уредник отдел „История на България XV – XIX век“ в РИМ – Враца.


Сабята е укрита и пазена в манастира в продължение на столетие. Тя представлява румънска офицерска сабя, дълга 1,03 м, а само дължината на острието е 88,5 см. Ръкохватката е костна изработка, облечена в пиринч и богата инкрустация. Има триконечен предпазител от пиринч със стилизирани релефни растителни орнаменти. Ширината на острието е два и половина сантиметра. В долната й част е инкрустиран държавният герб на Румъния с надпис „Nihil sine Deo“ („Нищо без бог“), разказват организаторите.