С молебен за здраве и рибен курбан ще бъде отбелязан Никулден в Русе. Събитието се организира от Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ и Регионалния клуб на Дружество „Традиция“, като то ще се проведе на 6 декември /сряда/ в двора на бившето училище „П.К. Яворов“.

Според областния управител Данаил Ковачев подобни инициативи допринасят за съхраняването на българските традиции и тяхното провеждане е начин младите хора да се докоснат до истинския роден бит. И през тази година за курбана се предвижда да бъдат приготвени десетки литри рибени чорби. Те отново ще бъдат два вида, като едната ще е само от чига, а другата от чисто шаранско месо. И двата вида риба ще бъдат уловени в река Дунав.

Според Мартин Календжиев, по чиято идея се реализира събитието, тайната на хубавата рибена чорба е да не се прави от глави и перки, а от чисто месце. Той допълни още, че рибата трябва да се вари на бавен огън, за да се получи вкусна супа, а сред най-важните подправки е девесилът. На място на всички посетители ще бъдат раздавани греяно вино и ракия, както и различни мезета и туршии. 

Отново гостите ще имат възможност да разгледат и музей на бита на открито. Инициативата се реализира за трета поредна година, като целта на организаторите е най-късно през следващата година тя да се превърне в национална.