С многохилядно шествие Пловдив отбеляза 24-ти май.

Пловдив е градът, в който празникът на Светите братя е честван за първи път през 1851 г. на 11 май (по стар стил). Честването е по инициатива на Найден Геров, основател на първото училище, което носи името „Св. св. Кирил и Методий". Именно там стартира и събитието на площад "11 май", където е разположен паметникът на Светите братя.

Празнична литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий" бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай.

Слово произнесе кметът Костадин Димитров, положиха се венци и цветя пред паметника на Светите братя, след което се даде старт на традиционното общоградско шествие, предвождано от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

24 май е най-светлият празник на писмеността и корените ни. От децата, които днес участват в празничното шествие на духовността, зависи да пазим и предаваме славното дело на Кирил и Методий. Създаването на българската книжовност и азбука е непреходно дело с европейски измерения, едно от най-големите исторически събития в края на 9 век.

Такъв е Пловдив през вековете и днес – град на духовност, на знание и култура. Гордеем се с Вас учители, просветители, хора на словото, на писмото, на музиката, на четката, на театъра, на културата", каза Костадин Димитров.

Не може да се постави ограничение и някакви рамки на епохалното и велико дело на Светите равноапостоли Кирил и Методий – дело, което преминава границата на вековете. От 1851 г. се празнува този празник и всеки път той свети по-светло.  Този празник дарява с по-голяма сила и изгрява с велика надежда“, подчерта в поздравлението си Пловдивският митрополит Николай.

Пред бившата сграда на БНБ концерт изнесе Сборна духова формация към НУМТИ „Добрин Петков“ и ОДК Пловдив. На пл. „Римски стадион“ шествието бе посрещнато от учениците от фанфарен оркестър при СУ „Св. Паисий Хилендарски“. На стълбите на „Каменица“  се състоя тържествен празничен концерт с участието на хоровете на Пловдив.

На площад „Стефан Стамболов“ свири Представителен духов оркестър на ВВС.