С 42 гласа "за" общинските съветници в Бургас дадоха своята подкрепа към докладната на кмета Димитър Николов за теглене на кредит до 12 800 000 евро от Европейската инвестиционна банка за изграждането на детската болница в Бургас. 

Дългът е за срок от 25 години, при лихва, определена в деня на усвояване. Гратисният период за погасяване на главницата е до 7 години. А периодът за усвояване е 3 години. 

По думите на кмета Димитър Николов, идеята е кредитът да бъде усвоен до подписването на договора с Европейската банка. А голяма част от него ще се върне като гранд, но през механизми за техническа, висококвалифицирана помощ. Той е и едно от задължителните условия за финансиране и дофинансиране на мащабния проект, който е в размер на 100 млн. лв., от които 80 млн. лв. за проект и изграждане на базата и 20 млн. лв. за оборудването й. 

Основната част от парите ще са от ОП „Региони в растеж“, но средства ще дойдат и от държавния бюджет. 

"За да се развие този проект, ние трябва да покажем на Управляващия орган, собственост самоучастие. Европейската инвестиционна банка осигурява с желание този кредит. Той за тях е много малък и на долната граница на допустимост, но за нас е важно те да са ни партньори. Банката изключително много ни помогна", коментира Димитър Николов. 

Чуйте повече от него в звуковия файл: 

В дебатите основна позиция от опозицията зае водачът на групата на ПП СЕК - Иван Иванов. Той предложи към предложението на кредита да бъде добавена клауза като застраховка, че средствата няма да бъдат изхарчени, а проектът замразен. Кредитът от близо 25 млн. лв. да започне да се харчи за строеж, едва когато бъдат гарантирани и останалите пари за завършването на проекта за детската болница. 

Целта на Иванов по време на всичките му изказвания беше да се добави клауза, която да бъде гарант за бъдещетото завършване на Детската болница, защото "нова или недовършена сграда" няма да бъде от полза на никого, но ще ощети и натовари бургазлии с финансовите тежести на още един кредит. 

Това предложение обаче беше разчетено като негативно от част от колегите му в залата, според които подобни изисквания само ще забавят процеса. Част от тях дори изопачиха думите на Иванов с обвинение, че се опитва да спре проект в полза на децата. 

"Всички искаме Бургас да има детска болница. Това е безспорно и никой не би попречил на реализацията на този мащабен проект. Но една гаранция, че средствата ще започнат да се харчат, когато сумата за реализацията е осигурена, ще бъде условие, което просто ще гарантира завършването му", поясни няколко пъти водачът на групата на ПП СЕК в местния парламент.  

Иванов и даде пример с множество спрени проекти в страната, подобни на този в Бургас. 

Чуйте повече от Иванов в звуковия файл: 

Предложението му за гаранции беше пренебрегнато от съветниците.