С 42 гласа "за" общинските съветници в Бургас дадоха своята подкрепа към докладната на кмета Димитър Николов за теглене на кредит до 12 800 000 евро от Европейската инвестиционна банка за изграждането на детската болница в Бургас. 

Дългът е за срок от 25 години, при лихва, определена в деня на усвояване, при най-добри пазарни условия. Гратисният период за погасяване на главницата е до 7 години. А периодът за усвояване е 3 години. 

По думите на кмета Димитър Николов, идеята е кредитът да бъде усвоен до подписването на договора с Европейската банка. А голяма часст от него ще се върне като гранд, но през механизми за техническа, висококвалифицирана помощ. Той е и едно от задължителните условия за финансиране и дофинансиране на мащабния проект, който е в размер на 100 млн. лв., от които 80 млн. лв. за проект и изграждане на базата и 20 млн. лв. за оборудването й. 

Основната част от парите ще са от ОП „Региони в растеж“, но средства ще дойдат и от държавния бюджет. 

"За да се развие този проект, ние трябва да покажем на Управляващия орган, собственост самоучастие. Европейската инвестиционна банка осигурява с желание този кредит. Той за тях е много малък и на долната граница на допустимост, но за нас е важно те да са ни партньори. Банката изключително много ни помогна", коментира Димитър Николов. 

Чуйте повече от него в звуковия файл: 

В дебатите основна позиция от опозицията зае водачът на групата на ПП СЕК - Иван Иванов. Той предложи към предложението на кредита да бъде добавена клауза като застраховка, че средствата няма да бъдат изхарчени, а проектът замразен, кредита от близо 25 млн. лв. да започне да се харчи за строеж, едва когато бъдат гарантирани и останалите пари за завършването на проекта за детската болница. 

Това предложение обаче беше разчетено като негативно от част от колегите му в залата, според които подобни изисквания само ще забавят процеса. 

"Всички искаме Бургас да има детска болница. Това е безспорно и никой не би попречил на реализацията на този мащабен проект. Но една гаранция, че средствата ще започнат да се харчат, когато сумата за реализацията е осигурена, ще бъде като допълнително условие, което просто ще гарантира завършването му", поясни няколко пъти Иванов и даде пример със спрени подобни проекти в страната. 

Чуйте повече от Иванов в звуковия файл: 

Предложението му не беше прието от съветниците.