Руските власти може да са закрили вестника му, но журналистът Дмитрий Муратов отказва да бъде накаран да мълчи, предава Би Би Си.

Главният редактор на Новая газета и руският лауреат на Нобелова награда за мир се притеснява докъде ще стигне Кремъл в конфронтацията си със Запада.

Дмитрий Муратов. Снимка: Getty Images

Какво е атомна бомба, как да действаме в случай на ядрен взрив и какви са последствията? (видео и снимки)

Две поколения са живели без заплахата от ядрена война“, казва г-н Муратов. "Но този период приключи. Ще натисне ли Путин ядрения бутон или няма? Кой знае? Никой не знае това. Няма нито един човек, който да може да каже със сигурност."

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., ядреното дрънкане на оръжие на Москва е силно и често. Високопоставени служители отхвърлиха неделикатни намеци, че западните нации, въоръжаващи Украйна, не трябва да тласкат Русия твърде далеч.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Тогава един от най-близките му сътрудници Николай Патрушев предупреди, че Русия има „модерно уникално оръжие, способно да унищожи всеки враг, включително САЩ“. Блъф и самохвалство? Или заплаха, която трябва да се приеме сериозно? Г-н Муратов забелязва тревожни признаци в Русия.

Guardian: Кои страни по света са в най-добра позиция да оцелеят при ядрен апокалипсис?

„Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо“, казва той. „По телевизионните канали тук ядрената война и ядрените оръжия се рекламират така, сякаш рекламират храна за домашни любимци. Те обявяват: „Имаме тази ракета, онази ракета, друг вид ракета.“ Те говорят за насочване към Великобритания и Франция; за предизвикване на ядрено цунами, което отмива Америка. Защо казват това? За да са готови хората тук."

Наскоро по руската държавна телевизия виден водещ на токшоу предложи Русия „да обяви всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Обединеното кралство за законна цел за Русия“. Същият водещ е предложил и "изравняване на остров със стратегически ядрени оръжия и извършване на пробно изстрелване или стрелба с тактически ядрени оръжия, така че никой да не си прави илюзии".

Ким Чен Ун призова за ударно засилване на ядрения потенциал на страната му

И все пак държавната пропаганда там представя Русия като страна на мира, а Украйна и Запада като агресори. Много руснаци вярват в това.

„Хората в Русия са облъчени от пропаганда“, казва г-н Муратов. „Пропагандата е вид радиация. Всеки е податлив на нея, не само руснаците. В Русия пропагандата е дванадесет телевизионни канала, десетки хиляди вестници, социални медии като VK (руската версия на Facebook), които обслужват изцяло държавната идеология. Но какво ще стане, ако утре пропагандата изведнъж спре? Ако всичко затихне? Какво биха си помислили тогава руснаците? Нашето по-младо поколение е прекрасно“, отговаря г-н Муратов. „То е добре възпитано. Близо милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са категорично против това, което се случва в Украйна. Те са против ада, който Русия създаде там. Убеден съм, че веднага щом пропагандата спре, това поколение – и всички останали със здрав разум – ще проговорят.”

Защо бъдещето на нашите градове може да е под земята? 

„Те вече го правят“, продължава той. „Двадесет и една хиляди административни и наказателни дела са образувани срещу протестиращи руснаци. Опозицията е в затвора. Медиите са затворени. Много активисти, цивилни и журналисти са обявени за чуждестранни агенти.“

„Има ли Путин база за подкрепа? Да, огромна. Но това са възрастни хора, които гледат на Путин като на собствен внук, като на някой, който ще ги защити и който им носи пенсията всеки месец и им пожелава Честита Нова година всяка година. Тези хора вярват, че техните истински внуци трябва да отидат да се бият и да умрат.“

Какво е „мръсна бомба“?

Миналата година Муратов продаде на търг своята Нобелова награда за мир, за да събере пари за украинските деца бежанци. Има малък оптимизъм за бъдещето.


Търгът, на който нобеловата награда за мир на Муратов се продаде за $103,500,000 снимка: Getty Images

Никога повече няма да има нормални отношения между хората на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да се примири с тази трагедия. В Русия ще продължат политическите репресии срещу всички противници на режима“, добавя той.

Зеленски: Само Русия може да използва ядрени оръжия в Европа 

„Единствената надежда, която имам, е в младото поколение - онези хора, които гледат на света като на приятел, а не като на враг, и които искат Русия да бъде обичана и Русия да обича света.

Надявам се, че това поколение ще надживее мен и Путин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм