В Германия са арестувани 23 заподозрени в подготовка и подкрепа на обявения по-рано държавен преврат, сред които и руска гражданка, съобщи пресслужбата на германската Главна прокуратура.

"В рамките на два дни съдиите от Федералния съд издадоха заповеди за арест на германски граждани и руската гражданка Виталия Б. Обвиняемите са били задържани на 7 декември", се казва в съобщение.

Германският вътрешен министър: Плановете за преврат са бездната на терористичната заплаха

В сряда германската полиция проведе мащабна операция срещу десни екстремисти, които планираха щурм на Бундестага и държавен преврат. 25 души бяха задържани, а арестите бяха извършени в седем федерални провинции на Германия, както и в Австрия и Италия.

Според германската главна прокуратура 14 задържани принадлежат към "военното крило" на сдружението. Сред тях има и бивши военни. Идеологическата основа на конспирацията е заимствана от дясната мрежа на организациите Reichsbürger (Граждани на Райха) и QAnon.

Германия арестува 25 души за опит за държавен преврат

Твърди се, че при успех, извършителите са планирали да сформират временно военно правителство и да започнат преговори с "бивши съюзници от Втората световна война". Наред с други неща, те са искали да създадат нова армия в страната.

Сред задържаните е и рускинята Виталия Б., която е заподозряна, че е установила контакт между лидера на конспирацията и "руски представители", съобщава ТАСС. Германската главна прокуратура уточни, че засега няма основания да се смята, че руски служители са подкрепяли заговорниците.

Говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви, цитирана от ТАСС, че според Москва инцидентът е единствено вътрешно германско дело. Говорителят на президента Дмитрий Песков отхвърли възможността за руска намеса в ситуацията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм