Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер изрази безпокойството си от плановете за преврат в Германия, които са поглед към "бездната на терористичната заплаха".

Файзер заяви, че инициаторите са били "водени от фантазии за насилствено сваляне на властта и конспиративни идеологии". Войнстващите граждани на Райха са обединени от омразата си към демокрацията, държавата и хората, които се застъпват за общността.

Германия арестува 25 души за опит за държавен преврат

Федералният министър на правосъдието Бушман написа в Twitter, че демокрацията е беззащитна. Той говори и за "антитерористична операция". Имаше подозрения, че е планирано въоръжено нападение срещу конституционните органи.

Тази сутрин полицията изпрати голям контингент от 3000 служители в единадесет федерални провинции. Един от фокусните пунктове е Бад Лобенщайн в Източна Тюрингия. По данни на Федералната прокуратура са арестувани 25 души. За 22-ма от арестуваните се твърди, че са членове на терористична организация, а двама от тях са нейни ръководители. Освен това има още 27 заподозрени, съобщи говорителката на полицията в Карлсруе.

200 лева коледен бонус у нас, в Германия - 2700 евро

Федералната прокуратура обвинява около 50 жени и мъже, че са създали терористична организация за сваляне на конституционния ред на Федерална република Германия. Наред с други неща се твърди, че те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага и да свалят федералното правителство. Централният орган на групата е „съвет“. Неговите членове се срещали редовно тайно от ноември 2021 г. насам, за да планират завземането на властта в Германия и създаването на собствени държавни структури. Твърди се, че начело на групата е бил Хайнрих принц Ройс от Тюрингия, а в нея са участвали бивш депутат, настоящ съдия, както и бивши и настоящи военни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм