Русия изтреля ракети и безпилотни самолети срещу Украйна, като нанесе щети на енергийни съоръжения в югоизточната и западната част на страната, предаде Reuters. Най-малко двама енергийни работници са ранени. 

При нападението в Русия е било засегнато и съоръжение от газовата инфраструктура в западната част на страната, съобщиха от министерството на енергетиката.

"След осем масирани атаки от страна на врага срещу енергийната система от март насам, ситуацията в енергийния сектор остава трудна", се казва в изявление на министерството.

Оттам съобщиха и, че вследствие на атаката Украйна ще внесе рекордно високо количество електроенергия - 33 559 мегаватчаса (MWh). Правителството също така ще трябва да разшири с няколко часа планираните прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 12 от 16-те ракети и всички 13 дрона, изстреляни от Русия, съобщиха военновъздушните сили. Въздушните тревоги в украинските региони продължиха няколко часа посред нощ.

В Запорожка и Лвовска област пожарникари се бореха да потушат пожарите, а ремонтни отряди бързаха да отстранят повредите по енергийните съоръжения, съобщиха регионални представители.

Губернаторът на Лвовска област Максим Кожицки заяви, че 67 пожарникари и 12 специални автомобила са участвали в гасенето на пожара в неговата област на границата на Украйна с Полша.

В западната част на Украйна, в град Ивано-Франковск, ударите са нанесли щети на сграда на университет по нефт и газ и на още 14 търговски и жилищни сгради, съобщи кметът.

Москва заяви, че въздушните ѝ удари срещу украинската енергийна инфраструктура са били в отговор на нападенията на украински дронове на руска територия.