Русия смята, че има спешна нужда от преговори със САЩ по въпросите на сигурността, но те трябва да бъдат всеобхватни и да включват темата за Украйна, заяви Кремъл в петък, цитиран от Reuters. 

"Ние сме отворени за диалог, но за широк всеобхватен диалог, който да обхваща всички измерения, включително настоящото измерение, свързано с конфликта около Украйна, свързано с прякото участие на САЩ в този конфликт", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Съединените щати отхвърлят твърдението на Русия, че с въоръжаването на Украйна са се превърнали в пряко действащо лице във война, целяща да нанесе съкрушително "стратегическо поражение" на Москва. САЩ твърдят, че всякакви преговори по войната са въпрос на Украйна.

Руската позиция, изложена от Песков, не е нова. Tой заяви пред репортери, че списъкът с теми, които Русия и САЩ трябва да обсъдят, се увеличава.

"Като цяло този диалог е много необходим,, защото проблемите се натрупват, а те са свързани с много проблеми в глобалната архитектура на сигурността", каза Песков.

От гледна точка на Вашингтон именно Путин е този, който на третата година от войната в Украйна допълва списъка с проблеми в областта на сигурността.

Тази седмица той посети ядрената Северна Корея, подписа споразумение за взаимна отбрана с нейния лидер Ким Чен Ун и заяви, че може да достави руски оръжия на Северна Корея в отговор на западното въоръжаване на Украйна.

В четвъртък Путин също така повтори, че обмисля да преразгледа руската доктрина за използване на ядрени оръжия. Срокът на действие на последния останал договор за контрол на въоръженията, който ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които Русия и Съединените щати могат да разполагат, изтича през 2026 г.