Руският президент Владимир Путин подари на севернокорейския лидер Ким Чен-ун лимузина "Aurus", произведена в Русия, сервиз за чай и адмиралски кортик, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ТАСС.

Путин, който е на посещение в Пхенян, на свой ред получи различни произведения на изкуството.

Ликуващи тълпи и пищни церемонии посрещнаха Путин в севернокорейската столица, където Ким Чен-ун изрази "пълна подкрепа" за войната на Русия в Украйна и обеща по-силни стратегически връзки с Москва.

Путин разходи Ким Чен-ун из Пхенян с произведена в Русия лимузина

В сряда, 19 юни, руският президент повози севернокорейския лидер Ким Чен-ун в луксозна лимузина Aurus, създадена в Русия.

Разходката се състоя, след като двамата лидери подписаха споразумение за задълбочаване на военното им сътрудничество, включващо обещание за взаимна отбрана, за да си помагат в случай на нападение, като Ким нарече новите връзки „съюз“.

Видео, публикувано от руската държавна телевизия, показва как Путин сяда зад волана на черната бронирана лимузина, която е неговата официална президентска кола в Русия, а Ким се качва на пътническата седалка.

Смята се, че Ким е запален автомобилен ентусиаст и един от помощниците на Путин заяви по-рано днес, че руският лидер е подарил на Ким лимузина "Аурус", произведена в Русия.

Aurus Senat, чийто ретро стил наподобява лимузината ZIL от съветската епоха, е официалният руски президентски автомобил и Путин се качи в него на последната си церемония по встъпване в длъжност в Кремъл през май.

Путин подари на Ким първата лимузина "Аурус" през февруари тази година, съобщиха тогава двете страни, което означава, че сега той разполага с поне две от тези превозни средства.