Русия и Северна Корея подписаха споразумение, което предвижда „взаимна помощ" в случай на „агресия" срещу която и да е от двете страни. Това обяви самият Владимир Путин, цитиран от Би Би Си. 

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун потвърди, че подписаният пакт има отбранителна насоченост.

„Този мощен договор не е нищо по-малко от един наистина конструктивен, перспективен и изключително мирен и отбранителен документ", каза Ким редом до своя „най-честен приятел и съюзник" както самия той определи Путин на церемонията в сряда.

Ким каза, че Северна Корея ще отговори “без колебание" на “инциденти или войни", ако бъдат застрашени двете страни и допълни, че новият договор предвижда създаването на  „многополюсен свят“, където никоя доминираща държава не може да притежава хегемонна власт.

Освен подписаното споразумение за взаимна помощ в случай на агресия Кремъл допълни, че са подписани и други документи, които включват изграждане на граничен пътен мост и сътрудничество в области като здравеопазване, образование, наука и други.

Реакцията на Южна Корея относно пакта за военно сътрудничество

Преди срещата между Путин и Ким в сряда Сеул заяви, че е получил информация, че двамата лидери ще подпишат споразумения за военно сътрудничество. Това накара южнокорейският съветник по националната сигурност и бивш посланик на Южна Корея в Русия Чанг Хо-джин да предупреди Русия да не прекрачва „определената точка“.

Чанг заяви, че Москва „трябва да вземе предвид кое измежду Северна Корея и Южна Корея ще бъде по-важно за нея, след като Русия прекрати войната си с Украйна“.