Москва издаде заповед за арест за вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални - Юлия Навалная, по обвинения в екстремизъм, съобщи Би Би Си.

Обвиненията, които са повдигнати задочно срещу нея, са свързани с предполагаемото ѝ участие в екстремистко общество.

Обвинения и отговор

Юлия Навалная, която живее извън Русия, беше изправена пред тези обвинения, след като нейният съпруг, най-значимият опозиционен лидер в Русия през последното десетилетие, почина през февруари т.г. в затвор в района на Северния полярен кръг. Руските власти твърдят, че Навални е издъхнал от естествена смърт, но вдовицата му настоява, че той е бил „измъчван, оставян без храна и убит“ от руския президент Владимир Путин.

Навални излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, които се смятат за политически мотивирани. В отговор на заповедта за арест срещу нея, Юлия Навалная публикува в социалната мрежа X:

"Когато пишете за това, моля, не забравяйте да напишете главното: Владимир Путин е убиец и военнопрестъпник. Неговото място е в затвора, и то не някъде в Хага, в уютна килия с телевизор, а в Русия - в същата колония и същата килия с размери два на три метра, в която уби Алексей", каза тя

Новата лидерка на опозиция

Московският съд постанови, че Юлия Навалная трябва да бъде задържана под стража и я обяви за издирване, което означава, че тя ще бъде арестувана, ако стъпи в Русия. Обвиненията вероятно са свързани с решението на московски съд от юни 2021 г., с което три организации, свързани с Навални, бяха обявени за незаконни и определени като "екстремистки".

Въпреки тежките обстоятелства, Юлия Навалная не се отказва от борбата. Тя не успя да присъства на погребението на съпруга си през март, но оттогава се срещна с редица западни лидери, включително с президента на САЩ Джо Байдън.

Този месец тя беше избрана за председател на базираната в САЩ Фондация за правата на човека - организация с нестопанска цел, която работи за насърчаване и защита на правата на човека по света. Тя заяви, че ще използва новата си роля, за да засили борбата, която съпругът ѝ водеше срещу Путин.