Русия обвини САЩ, Великобритания и Украйна за атентата в Москва. Директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников заяви, че специалните служби на Киев са пряко свързани с атаката в концертната зала в Москва, която доведе до смъртта на най-малко 139 души, съобщи руската държавна агенция ТАСС.

"Смятаме, че акцията е подготвена както от самите ислямистки радикали, така и е била улеснена от западните специални служби“, каза пред журналисти Бортников.

На въпрос на репортери дали Украйна и нейните съюзници, САЩ и Великобритания, са замесени в атентата, Бортников каза: „Смятаме, че случаят е такъв. Това е обща информация".

Той не даде конкретни доказателства за твърденията си. Преди три седмици американските служби предупредиха Москва, че ислямисти готвят атентат, като мишена ще бъдат големи публични събития като концерти.

Руският президент Владимир Путин отхвърли предупрежденията с насмешка. След атентата в концертната зала "Ислямска държава" пое отговорност за нападението и публикува клипове от атаката.

Руските служби за сигурност признават, че ислямисти са провели нападението, но очаквано се опитват да убедят руското общество, че западните държави някак са замесени.

Руският президент Владимир Путин обясни в понеделник, че смъртоносната атака от миналата седмица е била извършена от ислямски екстремисти, но предположи, че тя е била и в полза на Украйна, както и че Киев може да е изиграл роля.