Активите на Renault Group в Русия стават държавна собственост, съобщи Министерство на промишлеността и търговията на Руската федерация.

„Делът на Renault в Avtovaz е предаден в собственост на Русия в лицето на NAMI“, съобщават от министерството.

Седем държави създават система за обмен на данни затворена за Китай и Русия

Национализираният завод на Renault ще произвежда автомобили с марката Москвич, заяви кметът на Москва Сергей Собянин.

"Чуждестранният собственик е решил да закрие завода на Рено в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа. Ето защо реших да поема завода под управление на града и да възобновя производството на леки автомобили под историческата марка "Москвич", пише кметът.

ЕК ще облекчава конфискацията на незаконното имущество заради санкциите срещу Русия

Той добави, че ще се опитат да запазят по-голямата част от персонала, пряко нает в завода, и свързаните с него работници.

"Камаз" ще стане основен технологичен партньор на възстановения Московски автомобилен завод "Москвич". На първия етап ще бъде организирано производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в дългосрочен план - и на електрически автомобили. Освен това заедно с „Камаз“ и руското Министерство на промишлеността и търговията работим по локализирането на производството на максимален брой автомобилни компоненти в Русия", уточни Собянин.

Г-7 предупредиха Беларус и Китай заради Русия и обещаха нови санкции срещу нея

По думите му автомобилният завод на Волгоградски проспект има дълга и славна история. Преди почти сто години тя започва с производството на автомобили Форд. В продължеение на десетилетия тук се произвеждат легендарните местни автомобили "Москвич". От 1998 г. насам заводът си сътрудничи с Рено, като от поточната линия слизат Logan, Duster и Sanderos.

"През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на Москвич", добави кметът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм