Съединените щати, Япония, Канада, Южна Корея, Тайван, Филипините и Сингапур се споразумяха да създадат обща система за обмен на данни, включително на лични данни, която да е затворена за Китай и Русия.

Предвижда се тя да замени съответните структури на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), в който участват Китай и Русия, съобщи водещият японски бизнес вестник Nikkei.

Китай ще прави подводна кабелна система с Югоизточна Азия

В бъдеще в тази система за обмен на информация ще бъдат поканени да се включат и някои страни извън АТИС, по-специално Бразилия и Великобритания.

На тази основа се планира да се създаде структура за предаване на големи обеми различна информация, включително икономически данни, съпоставима по мащаб със съответния механизъм например в Европейския съюз.

Г-7 предупредиха Беларус и Китай заради Русия и обещаха нови санкции срещу нея

Очаква се тази система да бъде използвана за по-нататъшно разширяване на мрежите за електронна търговия и за прилагане на съвместно разработени регионални структури за контрол на безпилотния транспортен трафик в бъдеще, отбелязва вестникът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм