Групата на седемте индустриализирани нации (Г-7) призова Беларус да се откаже от "позволяване" на войната на Русия срещу Украйна.

"Ние... призоваваме Беларус да спре „позволяването” на руската агресия и да спазва международните си задължения", обявиха в комюнике външните министри на Г-7 след тридневни преговори в Северна Германия.

Беларус изпраща спецчасти на границата с Украйна

Групата заяви още, че никога няма да признае границите, които Русия се опитва да промени във войната си срещу Украйна. „Никога няма да признаем границите на Русия, които се опитва да промени чрез военна агресия, и ще поддържаме нашия ангажимент в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително Крим, и всички държави“, обяви още външните министри.

САЩ се придържат към политиката на „един Китай“

Индустриализираните страни от Г-7 обещаха в събота да разширят санкциите, за да включат сектори, от които Русия зависи, като също така предупредиха Китай да не подкопава наказателните действия срещу Москва за нейното нахлуване в Украйна. „Ние потвърждаваме нашата решимост да засилим още повече икономическия и политически натиск върху Русия, като продължаваме да действаме единно“, казва се в изявлението. В него се добавя, че „ще си разширят нашите санкционни мерки, за да включат сектори, от които Русия е особено зависима“.

Г-7 призова още Китай „да не подкопава санкциите“ срещу Русия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм