Еврокомисията (ЕК) възнамерява в бъдеще да опрости процеса на конфискация на незаконно придобито имущество, по-специално за по-ефективно прилагане на санкции срещу граждани на Русия, които са обект на ограничения. Това съобщи зам-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас в интервю, публикувано в събота за вестник Welt am Sonntag, което е цитирано от медиите.

Кулеба: Санкции на ЕС без ембарго на петрола означават разрушаване на единството на блока

„В близко бъдеще Европейската комисия ще внесе предложение за модернизиране на законодателната рамка на ЕС по отношение на конфискацията на имущество, за да се разширят правомощията на националните органи за идентифициране, замразяване, възстановяване и управление на незаконно получени доходи“, каза Схинас. По думите му подобни приходи в ЕС „възлизат на най-малко 139 милиарда евро, от които само един процент се изземва“.

Тръс: Повече оръжия за Украйна, засилване на натиска върху Путин

Според него новият закон ще позволи по-ефективно прилагане на санкциите срещу руснаците. „Виждаме конкретен пример за това колко важно е замразяването и конфискуването на имущество във връзка със санкциите на ЕС срещу руснаци и беларуси, които допринесоха за войната в Украйна“, каза зам-председателят на ЕК. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм