Русия и Украйна ще подпишат днес следобед в Истанбул споразумение, предложено от ООН, за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщи канцеларията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предадоха информационните агенции.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъства на събитието заедно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 13,30 ч. по Гринуич (16,30 ч. местно и българско време).

2,7 млн. тона зърно изнесени досега от Украйна транзитно през румънска територия

Според турски представители, цитирани от АП, освен деблокирането на зърнения износ от Украйна, споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се в Истанбул да бъде създаден координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.

Миналата седмица украински и руски представители постигнаха в Истанбул принципно споразумение по плана. Той предвижда съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища.

Украинско зърно се продава без документи у нас, земедлци готови да блокират границата с Румъния

Според турски източници меморандумът съдържа три точки, които се отнасят до износа на около 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм