Досега около 2,7 млн. тона зърно са изнесени от Украйна транзитно през румънска територия. Това съобщи румънският министър на външните работи Богдан Ауреску на срещата на външните министри на държавите-членки на ЕС в Брюксел, предаде БГНЕС. 

Румънският министър на външните работи заяви: "Според наличните данни досега през Румъния са превозени транзитно около 2,7 милиона тона украинско зърно, което е около половината от общото количество зърно, изнасяно от Украйна“. Думите на министъра са цитирани в изявление, разпространено от румънското външно министерство.

Румънският министър съобщи също, че на Втората международна конференция в помощ на Молдова, която се проведе на 15 юли в Букурещ, са събрани 615 млн. евро, от които 432 млн. евро са безвъзмездни средства.

Турция: Вероятна е среща между Украйна, Русия и ООН по зърнения въпрос

Ауреску се изказа за "засилване на подкрепата на ЕС за Република Молдова, Южен Кавказ и Централна Азия", тъй като тези региони, според него, са "особено уязвими от действията на Русия".

Румънският министър подкрепи "засилването на режима на санкции срещу Русия, както и помощта за Украйна, включително чрез нови финансови траншове от ЕС по линия на Европейския механизъм за мир".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм