Предложението за военна помощ към Украйна от всяка държава от Б9 е променено по настояване на Румен Радев. Това каза самият той в изявление пред медиите.

Няма постигнат пълен консенсус за съвместна декларация на срещата на върха Б9 заради различните виждания как да бъде постигнат изход от войната в Украйна, заяви държавният глава, който присъства на срещата на високо равнище.

Във форума участват президентите на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Както и генералният секретар на НАТО.

По думите на Радев България е била активен участник в подготвителния процес и координацията на различните позиции.

"Тази година, тази среща на върха е по-различна от всички предишни. За първи път няма да има обща декларация на всички участници и вие няма да видите моето име под тази декларация. Вместо това ще има изявление на двамата съпредседатели - това са Полша и Румъния и домакина Латвия. Защото няма постигнат пълен консенсус по отношение на текста на една такава съвместна декларация и най-вече по отношение на различните виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война", заяви Радедв.

Президентът каза още, че предложението на варианта за съвместно изявление, което е включвало задължаване на всяка една страна от Б9 да предоставя военна помощ, е променено по негово изрично настояване. 

В резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама по своя собствена преценка и според своите собствени възможности - дали и как да помага на Украйна, дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ, уточни Радев.

Той заяви, че счита това за “успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокус от търсене на решение на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви, много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир, към търсене на решение чрез преговори съобразно устава на ООН".

Радев коментира още, че страната ни подкрепя подготовката за срещата на върха в Швейцария, "макар да знаем, че тя ще бъде наистина трудна, с ограничени очаквания отсега, защото за едни пълноценни преговори за мир трябва да има и двете страни". 

"Трябва да осъзнаваме и реалностите, всички искаме, час по-скоро международното право да възтържествува, да, всички искаме Украйна да възстанови своята териториална цялост, Русия да прекрати своята агресия, но ние трябва да отчитаме реалностите. Украйна сама няма нито материалните нито човешките ресурси да постигне това".