„Апелът на Борисов да бъде отстранен министърът на външните работи Стефан Димитров – кариерен дипломат, изключително солиден и подготвен човек, беше груб начин да се демонстрира слугинаж. Само защото Стефан Димитров заяви една не само българска, а европейска позиция за намиране на решение за взаимоотношенията между Русия и Украйна.

Нещо, което прозвуча още по-солидно на срещата на китайския президент с канцлера на Германия и вместо България да заеме ясна позиция за намиране на мирно решение, ние продължаваме да сме „ястреба на Европа".

На кого слугуваме и защо слугуваме, това са много тежки въпроси и ЛЕВИЦАТА е факторът, който може да даде съвсем друго звучене на България в европейските институции, и за това ще търсим и подкрепата на гражданите“.

Това каза в Плевен по време на среща с представители на медиите, лидерът на ПП АБВ Румен Петков в коментар на актуални политически теми.

На въпрос на Дарик относно това, какъв е шансът на българския избирател да повлияе на политическия процес в българския парламент, Румен Петков каза:

„Ясната позиция на „сценариста“ е да не се допусне реалния дебат на тема „Какво ни е нужно като "България“. Ние пак говорим за евроатлантически ценности и твърдението на Бойко Борисов, че изказването на Стефан Димитров променяло концептуално външната политика на България, е абсурд. Тук „ние“ трябва да покажем на „сценариста“: нали виждате, че аз съм вашият човек.

Така че, главната задача на ЛЕВИЦАТА! е да стигнем до хората и то със стремежа да ги мотивираме с това, че негласуването всъщност е подкрепа на разбирането, че в Парламента са необходими слуги, които могат да правят само малки отклонения, които да са търпими за „сценариста“.

Затова никой не реагира на тази изборна нормативна уредба, която всъщност даде изключителна възможност на парламентарно представените сили. Сега, те са всеки ден на екрана защото са парламентарно представените и така се постигна законовата изолация на извънпарламентарно представените политически сили“.

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков подчерта, че целта на ЛЕВИЦАТА за участие в Европейския парламент е гарантирането на българския национален интерес от гледна точка на енергийната сигурност и генералното преосмисляне при пренаписването на „Зелената сделка“, за да не остане „в този уродлив вид, в който е сега“, както и гарантирането на правата на отделните страни – членки на Евросъюза.

Относно предстоящите поредни извънредни Парламентарни избори, Румен Петков каза:

„Ние от ЛЕВИЦАТА искаме здрава атмосфера в Община Плевен в тези изключително трудни години, години на финансов недоимък. Това трябва да бъде осмислено и сложено на една здрава основа организацията на работа, както и контролът – ефективността в работата на администрацията“.

Петков подчерта важността на това „плевенският интерес да бъде въпрос на осъзната необходимост и на ежедневие“ в работата на кандидатите за народни представители от 15-ти МИР-Плевен.

 „Силно съм обезпокоен от кадровия подход, който носи финансови последици за Община Плевен. Вече имаме около 40 души, които са освободени като такъв случай нямаме от 1990-та г. насам. Тези хора са получили обезщетения на стойност около 400 000 лева, което донякъде обяснява, защо служителите в Общинска администрация няма да имат увеличение на заплатите“, каза Румен Петков.