Промяна в концерта утре, 9-ти февруари от 19.00ч. от цикъла „Майстори на цигулката“, съобщиха от ръководството на Симфониета Враца..

Поради заболяване на солиста, програмата на концерта ще бъде променена частично. Пожелаваме на Лия Петрова бързо възстановяване и я очакваме отново на врачанска сцена!

От Симфониета Враца коментираха промяната в концерта:

"Щастливи сме, че един от най-именитите румънски цигулари - Александру Томеску откликна на скорошната ни покана и вече пътува към Враца, за да представи утре очаквания Концерт за цигулка и оркестър №2 от Сергей Прокофиев със Симфониета-Враца, под диригентската палка на Христо Павлов".

В програмата още:  Франц Шуберт - Симфония №5 в си бемол мажор D.485.

Александру Томеску е определян за „най-известния съвременен румънски цигулар, за когото музиката няма граници, готов да изпълнява най-трудните партитури, единодушно оценен от публиката по целия свят“.

 Свири на цигулка "Страдивариус Elder Voicu"  от 1702 г., собственост на румънската държава и предоставена му през 2007г. по заслуги. Александру Томеску живее с музика и това се вижда във всичко, което прави.

Кариерата му на цигулар се простира до най-отдалечените и важни места в света като Париж - Théâtre des Champs Elysees, Ню Йорк - Carnegie Hall, Токио - Metropolitan Arts Centre, под диригентската палка на прочутите Valery Gergiev, Kurt Masur, Christoph Eschenbach и др. Завръща се и в Румъния, където се включва в организирането на национални класически музикални турнета.

Подкрепя с изпълненията си редица благотворителни каузи като спиране на експлоатацията на горски площи, разрушаването на сгради от Националното наследство и др.