„По-всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа в кратко време“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Припомняме, че вчера Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на машините за гласуване, а след това докладът беше изпратен в ЦИК.

"Процедурата за удостоверяване е протекла по правилата", заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева

„Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не се опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било извършено. Последствията са сериозни. Най-сериозното е свързано с доверието в машинното гласуване. Възможни са манипулации. Не говорим за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура“, подчерта Матева.

Според нея действията на зам.-министъра на електронното управление са извършени извън процедурата на ЦИК и не са били описани никъде.

„Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат. Направено е второ доверено изграждане, извън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се инсталира този софтуер на машините. Флашката, която ЦИК е дала на „Сиела“ е от довереното изграждане на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври. Въпросът е защо се прави и къде е флашката“, посочи тя, но не коментира дали софтуерът е бил инсталиран пред 25 октомври.

"Институциите свършиха своята работа в изключително кратки срокове", подчерта тя.

По думите й днес машините трябва да са готови и да тръгнат към секциите

На балотажа в неделя в 19 областни града хората избират кмет. Ще се гласува  в 91 общини, 451 кметства и 31 района. Утре е ден за размисъл, а на 5-и ноември гласуването започва в 7 ч. и приключва в 8 ч. вечерта.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм