"Няма никакви действия самоинициативни или саботажи на Министерство на енергетиката. Чисто изпълнение на закона". Така бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов отговори на обвиненията на председателя на КЕВР Иван Иванов, че токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради негови действия. Причината - в последните дни на поста си Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс.

Токът за битовите потребители ще поскъпне с повече от планираните 3,6%

"Действието не е предприето по самоинициатива, а е на база на решение на НС от 2020 г., което дава на Министерство на енергетиката да направи всичко и да осигури работата на ТЕЦ "Марица изток 2". Такава заповед не е прецедент, издавана е и преди, а срокът е диктуван от графика на КЕВР, който задължава да се внесе такова решение в установения срок, така че да могат да си калкулират цената", каза Росен Христов пред БНТ.

Христов каза, че на 26 май са изискали анализ от КЕВР за ефекта върху цената на крайния потребител и те са входирали писмо, в което се посочва, че при такъв обем работа на ТЕЦ 2 цената за крайния потребител ще се промени не с 3.6%, а с 3.9%.

КЕВР обсъжда поскъпването на водата в Софийско и Пернишко

"Тук говорим за незначителна разлика от 0.3%, което ще бъде ефектът върху крайния потребител. Така че няма място за паника и цялата тази новина е дефакто една манипулация и опит на ПП а си предадат някаква важност на спасители и да обвинят служебното правителство", каза още той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм