Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване поради тежък здравословен проблем, настъпил в последния момент, той да може да участва в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература и по математика.

Седмокласник, подал заявление с 93 желания, е класиран на първо

Такава промяна предлага МОН в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Документът е в процес на обществено обсъждане до 22 август. 

В тези случаи балът ще се формира, като вместо резултата от изпита се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на олимпиадата по съответния предмет.

Важна е подредбата на желанията при кандидатстването след 7-ми клас

В момента това е възможно само за учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади. За тези, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред – ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от националното външно оценяване, уточняват от МОН.

Няма седмокласници от Пловдив и областта с максимален брой точки и на двете матури

Всяка година има случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят на изпитите след 7 клас. Родители настояват за приемане на резервни дати, така, че и те да могат да ги положат, но засега такава промяна не се предвижда.

Чуйте повече в звуковия файл: 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм