Постановката на Драматичен театър „Сава Огнянов“ „Епопея на забравените“ по цикъла от оди на Иван Вазов ще бъде представена пред русенската публика на 3 март от 18 ч. в Камерна зала на Доходното здание.

В ролите влизат актьорите Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Тодор Лазаров, Ростислав Панков и Борислав Апостолов. Сценографията и костюмите са дело на Евгения Явашева, а музиката на Пламен Мирчев Мирона.

Билети на специални цени могат да се закупят на касата на театъра от 10:00 до 14:00 и от 14:30 до 18:00 ч. всеки делничен ден, както и онлайн на https://entase.to/pj

Ето какво сподели режисьорът Ивайло Ненов за спектакъла: “ В спектакъла се опитахме да изтупаме стихотворенията от фалшивия патос, с който те се декламираха в продължение на много години, и да потърсим искрения прочит на съвременния човек, преклонението към чутовния подвиг, но и смирено да вникнем в неизбежната равносметка. Защото в одите непрестанно се преплитат: утвърждаването и отрицанието, възторга и страданието, огорчението и вярата, предателството и подвига по пътя на народа ни към свободна България. Епопея на забравените има важната задача за събуждане на колективната памет, защото тъкмо тя е гарант за историческото ни съществуване. “

“Темите на Вазов в “Епопея на забравените” са вечни. Те се отнасят към всяко едно време, независимо дали е време на революция, войни или мирно време. Такива са темите за предателството, което го има и днес, за страха, който ни съпътства постоянно, за героите. Защото герои има и днес, макар че много от тях са скромни и незабележими.”, коментира Любо Кънев.

Чуйте разговора в студиото на Дарик радио Русе с режисьора Ивайло Ненов и актьора Любомир Кънев. 

В звуковите файлове може да чуете е и откъси от одите "Паисий" и "Опълченците на Шипка", в изпълнение на актьора Любомир Кънев.