Вече и в заведенията за обществено хранене клиентите трябва да бъдат информирани от менюто, когато в ястията има не млечен, а имитиращ продукт. Това предвиждат допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти, съобщи Министерството на земеделието и храните.

Снимки: Getty Images

Ресторантите ще информират за имитиращи млечни продукти в менюто

Досега това не беше задължително. Клиентите на ресторантите можеха да получат информация за наличието на имитиращ млечен продукт в поръчаната от тях храна, само при запитване на сервитьора.

Сега обаче заведенията за хранене се задължават да дават тази информация предварително в менюто. Това е вече въведено правило при продуктите, наподобяващи млечни в хранителните магазини. Производителите са длъжни да посочват наличието на имитиращ продукт върху етикета.  

Ресторантите ще информират за имитиращи млечни продукти в менюто

Мярката в ресторантите е предприета с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите, обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе в МЗХ. 

Снимка: МЗХ

Ресторантите ще информират за имитиращи млечни продукти в менюто

Министър Тахов съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните  за обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. „Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата“, каза министър Тахов.

Предложението бе подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните. 

Министър Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 g неживотински трансмастни киселини на 100 g мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Ресторантите ще информират за имитиращи млечни продукти в менюто

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински заяви, че предстои засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ.

Дарик

В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, стана ясно в хода на дискусията.