Новата организация на движение по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и косото паркиране по бул. "Витоша" беше обект на бурни дискусии в транспортната комисия на Столичния общински съвет. Общински съветници от ГЕРБ-СДС, ВМРО и "Синя София" разкритикуваха предложената реформа на движението в тази част на града и обещаха да намерят начин да спрат реализацията на проекта. Зам.-столичният кмет по транспорта Илиян Павлов съобщи, че реорганизацията на движението е струвало почти половин милион лева. 

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС се обърна към общинските съветници на ПП-ДБ-СС, заявявайки, че те подкрепят увеличаването на мрежата от велоалеи в града. Той каза още, че е предупредил Борис Бонев от Спаси София преди да се прави реорганизация на движението, да се проведат обсъждания с гражданите и да се изготвят внимателни анализи.

“Вие забелязахте в презентацията на заместник-кмета Павлов една голяма дупка от четири години 2020 г. - 2024 г. Това не е случайно, ако се бяха провели при такова голямо одобрение обществени обсъждания тогава и нямаше сигнали за истински проблеми, общината щеше да реализира този проект с лекота”, отбеляза Прошков. 

Според Андрей Зографски от Спаси София всички предварителни действия като събиране на данни, симулации и разчети са били направени още по времето на предишната общинска администрация.

“Всички анализи и документи показват, че на градския транспорт трябва да му се дава предимство чрез обособени трасета. Това намаля стреса на шофьорите и довежда до ускоряване. Най-вече създаваме един булевард, който наистина служи за превеждането на градския транспорт, защото това е транспортът, който придвижва най-много хора през самия булевард”, смята Зографски. 

Карлос Контрера от ВМРО коментира, че днешното заседание на транспортната комисия е безсмислено и "една говорилня, в която да си чешем езиците".

“От 2019 г. до есента на 2023 г. там нямаше закъснение. Сега изведнъж Центъра за градска мобилност излезе със справка, веднага след изборите, че изведнъж се появили закъснения. Точно Вие г-н Зографски наричахте Центъра за градска мобилност до вчера “черна дупка”, изтъкна Контрера.

Общинският съветник от Синя София Ивайло Йонков определи новата организация на движението като "абсурд и хаос".