“Регулярно се подемат кампании на територията на цялата страна. Това за съжаление е свързано и с реалното състояние, което наблюдаваме всички ние. Заобиколени сме от множество отпадъци, изхвърлени от всички нас. В този ред Министерството на околната среда и водите обяви стартирането на мащабна кампания за картиране на местата на замърсяване и почистването им. Бяха идентифицирани над 420 места с нерегламентирани отпадъци, образуващи малки до големи сметища”. Това обясни в студиото на форума за идеи “Стълбището” Ренета Колева - заместник-министър на околната среда и водите.

Какво е ESG и как влияе на бизнеса и инвестициите

Колева заяви, че в основата на тази кампания седи идеята за поставяне на точка на замърсяването и обясни, че освен превенцията и контрол на органите в кампанията са се включили доброволци от регионалните структури на властта, които помагат с почистването.

Малките отпадъци с голямо значение са фасовете, мокрите кърпички, бутилки и всичко, което най-много употребяват гражданите на ежедневна база, обясни зам.-министърът. “Именно заради това Министерството на околната среда и водите подкрепя инициативата “Чиста работа”, която насърчава личната отговорност на пушачите да променят поведението си”, допълни Колева. 

Неизследваните води на дълбоководния добив: Шанс за Европа или риск, който не можем да поемем?

“Превенцията, кампаниите, работата с подрастващите и промяната на поведенческите нагласи са ключат към наистина устойчиво поведение и отговорност спрямо околната среда. Това би било най-устойчиво във времето”, обясни зам.министърът и допълни, че санкциите са инструмент, чрез който да се въздейства, за да може хората да осъзнават, че ако го направят носят и имуществена отговорност. “Комплексът от мерки, взети заедно, биха били резултатни за бъдеще и устойчивост”, заключи тя.

“От 1 април регионалните инспекции стартират проверки дали са спазени предписанията. Тоест дали терените (посочени по-горе) вече са почистени. След като се направи обход, ще се видят какви мерки са предприети от страна на общинските власти и ще се пристъпи при необходимост към налагане на санкции”.

Европа се опитва да се откаже от самолетите и да ги замени с влакове. Ето как се случва това

“Европейският съд отхвърли като недопустим иска на Европейската комисия срещу България за заплащане на финансови санкции за качеството на атмосферния въздух. Това, което беше заведено в иска от страна на Европейската комисия, бе да се наложи на страната ни санкция от 11 млн. еднократно и 20 млн. лева  периодично до преустановяване на замърсяването.” Зам.-министърът определи това като голям успех и допълни, че от 21 общини, които са обхванати в делото, в 19 вече има пълно съответствие със средните норми.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм