За рекорден брой новородени зубърчета съобщават екипите на Фондация „По-диви Родопи“ и Дивечовъден участък „Студен кладенец“.


През месеците май и юни новите попълнения от вида Европейски зубър в Източните Родопи са 4, като с тях стадото вече наброява 19 животни.


„В края на бремеността женските се отдалечават от основното стадо и се завръщат едва след една до три седмици с вече укрепналите малки”, разказва Христо Христов от екипа на Фондация “По-диви Родопи”.

Интересното е, че тази година едно от новородените е на женска от трите пристигали от Полша през април, която е била бременна при транспортирането. В момента тече процес на социализация на зубрите от основното стадо и трите нови, които все още периодично се събират и после се отделят. Това е нормално, защото процесът на социализация може да отнеме цяла година. На този етап смятаме адаптацията на новопристигналите животни за успешна, допълва той.


От екипа на „По-диви Родопи“ припомнят, че първите няколко дни след раждането на малките, са критични и през този период е препоръчително да не се доближават и безпокоят и животните, тъй като стресът и безпокойството може да се отрази негативно на малките и майките. Съветваме посетителите в района да уважават дивите животни и да позволят възстанояването на природата и природните процеси, като за целта използват само определените туристически маршрути и пътеки и поддръждат разумна дистанция, която да гарантира освен необезпокояването на дивите животни и тяхната собствена безопасност и сигурност, призовават от ДУ „Студен кладенец“.


Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно- рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и Фондация „По-диви Родопи“ и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.


Първите зубри в района пристигат през октомври 2013 г. от Германия. През 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия, се присъединени към групата, а през октомври 2020 година в Източни Родопи пристигат още два зубъра, отново дарение от два европейски зоопарка - унгарският Сощо край град Ниредхаза и братиславският в Словакия. Последните попълнения дойдоха в началото на април от планината Биешчади в Полша и са предоставени от горските структури в района на Лутовишка.


След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. първите животните от увеличаващото се стадо постепенно заемат екологичната си ниша и извършват сезонни миграции - есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден участък „Студен кладенец“, а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района, разказват от фондацията.


Зубърът, наричан още Европейски бизон, е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен. Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми, уточняват от „По-диви Родопи“.


В Студен кладенец зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още много редки и застрашени видове животни и птици, припомнят от фондацията.