Деветият фолклорен празник на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра се проведе през почивните дни в русенското село Бабово. 

Над 4000 души посетиха събора, а в програмата се включиха 35 фолклорни формации от Северна България. По традиция всеки посетител можеше да опита традиционна зелева чорба, приготвена в юнашкия казан на шеф-готвача Ангел Ангелов от Копривщица, греяна ракия, както и Ханджийски кебап.

Количеството зелева чорба, което бе приготвено днес и раздадено на дошлите на празника, беше малко повече от един тон. В приготвянето на чорбата участваха над 50 доброволци, които вложиха труд, умения и любов, за да направят празника още по-хубав. 

Гостите на празника в Бабово имаха възможност да опитат и други местни ястия, а също да си закупят джумерки и свинска мас, приготвени от жителите на селото.

Не на последно място през цялото време течеше и фолкрорната част на празника. Участваха 35 танцови и певчески състава от цяла Северна България, които веселиха присъстващите и показаха фолклорното богатство на страната ни.

Сред тях беше женската певческа група “Здравец” от русенското село Новград, които дойдоха в Бабово и с неповторимата макарина - баница, която се приготвя по специфичен начин в селото и региона. 

Организатори на събитието са местното Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1927“, със секретар Пепа Стоянова - един от двигателите на инициативата, пенсионерската организация в селото и разбира се кметството, начело с Пламен Пенков, който се зарече 10-тото юбилейно издание догодина да е още по-грандиозно.

Чуйте атмосферата на празника в репортажа.